Diskuse:Giottova zvonice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To je Vaše foto, Michale? To jsem netušila, mně se bohužel moc nelíbilo, jak je na něm zvonice zobrazena, takže jsem hledala obrázek, kde by byla lépe vidět.
Text rozhodně dikutabilní není. Obsahuje pouze údaje z kvalitních uměnovědných publikací. Podle mého názoru byly diskutabilní některé údaje v původním textu (prosím prověřte jejich zdroj):

  • Věta o třech známých zvonicích ve Florencii, kterou heslo obsahovalo původně, není pravdivá - jde o tři italské zvonice.
  • Zvonice mohla být stěží postavena pod přísným Giottovým dozorem. Sotva se začala stavět, odvolal ho milánský vévoda z Florencie. Již po třech letech pak Giotto zemřel - je proto především autorem projektu.
  • Zvonice stojí zcela samostatně - jak máme potom chápat, že je nedílnou součástí katedrály? To je v podstatě matoucí fráze.

Z toho vyplývá, že čistku nedoporučuji, doplnění je vítáno.

Di --84.42.197.158 16:37, 31. 3. 2006 (UTC)


Ano, je to moje fotografie...:-) Text je diskutabilní, protože je v rozporu s mým zdrojem, který pochází z Florencie. Jde o českou publikaci, kterou jsem koupil přímo Florencii a mám na to dokonce i důkaz !

Zde ji držím v ruce -- http://my.opera.com/Michal.Pohorelsky/albums/showpic.dml?album=28233&picture=367792

Kontrolní otázka:: Jistě mi ráda řeknete u které památky jsem tehdy stál...:-)

A teď k vašim zavádějícím tvrzením:

  • Moje původní věta NEOBSAHUJE tvrzení, že všechny tři slavné zvonice jsou ve Florencii. Proto tu větu vrátím zpět abyste měla další příležitost si jí pořádně přečíst.
  • Můj text NEOBSAHUJE tvrzení, že + Giotto + měl na starosti celý dozor. To je váš omyl. V mém textu stálo přesně - Zvonice byla postavena v letech 13341359 pod přísným dohledem mistrů Giotta, Andrea Pisana a Francesca Talenti.
  • Můžete mi, prosím, sdělit, kde jste v mém textu našla tvrzení, že "Zvonice stojí zcela samostatně" ?? Už se na svůj původní text dívám půl hodiny, ALE nemohu to najít...:-)

--Michal.Pohorelsky 00:33, 1. 4. 2006 (UTC)

Michale, píšete o sobě, že jste novinář, měl byste proto zacházet s češtinou citlivě. V případě následující věty si ji čtenář musí nejprve rozšifrovat, aby zjistil, co jste mu chtěl vlastně sdělit.

Giottova zvonice' (it. Campanile di Giotto) je jednou ze tří slavných italských zvonic, která stojí v italské historické metropoli Toskánska - Florencii, ležící na řece Arno.

Úvodní věta je zbytečně nabitá mnoha informacemi. Věta vztažná stojí úplně jinde než slovo, k němuž se vztahuje. Údaj o Arnu je v hesle o zvonici podle mého zbytečný. Výraz italská historická metropole Toskánska pro středověk také úplně nesedí. Správně česky bych to viděla takhle:

Giottova zvonice (it. Campanile di Giotto), která stojí v toskánské historické metropoli - Florencii, je jednou ze tří slavných italských zvonic.

I tak je tam těch informací až až!

To, že zvonice není nedílnou součástí katedrály, (co tím vůbec chcete vyjádřit?), říkám já. Podle toho, co jsem viděla, stojí zcela samostatně. Važte prosím slova.

Publikace z Florencie mám také, byli jsme tam v podstatě ve stejnou dobu. Odborná literatura o dějinách umění to však rozhodně není. Obsahují úžasné obrázky, ale s textem je to o dost horší. Problémem je překlad do češtiny, ve kterém se díky nepřesnostem objevují faktické chyby. Takže znovu tvrdím, že Giotto nemohl vykonávat přísný dozor, protože odjel do Milána. Navíc ty dva ostatní nedozorovali stavbu společně s ním, ale až po jeho smrti.

Odpověď na kontrolní otázku: Stál jste na Dómském náměstí po boku katedrály, směrem napravo od hlavního vchodu, za zvonicí, zhruba někde před palácem kanoniků (Palazzo Canonici). Uspěla jsem?

Je to Vaše foto, to beru. Ať máme, co jinde není. Já bych rozhodně takovou fotku nepořídila (neumím to). Historii však umím, na textu proto trvám.

Rozhodně nechci kazit Vaši práci, ale upřesnit text k dobru věci. Slova o čistce nejsou na místě. Rozhodně jsem nic nemyslela zle, abyste musel reagovat tak razantně. Di --84.42.197.158 06:53, 1. 4. 2006 (UTC)

P.S. Dívala jsem se na Vaše italské fotoalbum. Některé fotky jsou opravdu moc zdařilé (kompozičně podstatně lepší než ta "nešťastná" věž ve Florencii). Dáte je k dispozici? Di

Vaše opakovaná snaha o mlžení na mne žádný dojem nedělá... Váš text tady - zatím - nechám prostě proto, že se chci věnovat jiným tématům. ALE tu čistka by měl někdo rozhodně udělat !
Na mojí jednoduché kontrolní otázce je totiž krásně vidět (obrázek má i nápovědu "Náměstí - Piazza di Santa Croce"), že máte v italské historii dost mezer a ve Florencii jste nikdy nebyla... Na náměstí Piazza di Santa Croce rozhodně žádná katedrála není (a nebude :). Najděte si, prosím, někde mapu Florencie...a snad pochopíte svůj další velký omyl.

--Michal.Pohorelsky 23:23, 1. 4. 2006 (UTC)

Přesné vyjadřování asi opravdu nebude Vaší silnou stránkou - nebo jste tu otázku položil úmyslně takhle nesrozumitelně, abyste potom mohl napsat, že jde o velký omyl? Nevytušila jsem z ní, že Vám nejde o fotografii zvonice, ale Vaší osoby. Tak u které významné budovy jste stál, když jste fotografoval Giottovu zvonici? A jestlipak víte, že na náměstí Santa Croce se každý červen hrají fotbalová utkání v historické kopané (samozřejmě v kostýmech)? Mimochodem, Zlatá kniha FLORENCIE - Město, památky a významná umělecká díla, kterou držíte v ruce, je jedna z těch, co obsahují nádherné obrázky, ale také faktické chyby, a rozhodně není dobře přeložená do češtiny. Publikace pro turisty nepíšou většinou historici a kunsthistorici. Než budete dělat tu slibovanou čistku, přečtěte si nějaký kvalitní text, například Pijoanovy Dějiny umění nebo práci Lucie Corrainové Giotto a středověké umění.

Dost nechápu, proč jste naštvaný, že někdo opravil Váš text a snažíte se ho hned shodit (že by nový Vít Zvánovec?). Domnívala jsem se, že takové tvoření textu je právě pro Wikipedii typické. Pokud Vám jde jen o to mě shazovat nebo urážet, nemá cenu v tomto dialogu pokračovat. Di--84.42.197.158 05:49, 3. 4. 2006 (UTC)

Di, nenechejte se vyvést z míry jeho vyjadřovacím stylem, stačí se podívat jen na shrnutí jeho editací, abyste si o něm udělala představu. A znáte to: podle peří poznáš ptáka... Takže pište klidně články, a ostatního si nemusíte všímat. --Luděk 06:06, 3. 4. 2006 (UTC)
V pohodě, Luďku. V době, kdy se začala stavět ve Florencii kampanila, jsem tam opravdu nebyla, tak stará ještě nejsem. Ale v pár knížkách jsem už o tom četla a právě teď mě to zajímá. Hezký den všem lidem dobré vůle. Di--84.42.197.158 05:18, 4. 4. 2006 (UTC)
Opravdu nechápete proč jsem tak naštvaný ?? Je to jednoduché. Ze způsobu vaší argumentace. Nejdříve člověka obviníte ve třech bodech z toho co neřekl / nenapsal, a pak se strašně divíte, když se začne bránit. A přitom pořád jen mlžíte, mlžíte a zase mlžíte... --Michal.Pohorelsky 07:17, 3. 4. 2006 (UTC)