Diskuse:Genesius Římský

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Romanzazvorka v tématu „Zmatení dvou osob?

Zmatení dvou osob?[editovat zdroj]

Zdá se mi dnes již překonaný v tomto našem českém článku prezentovaný názor, že došlo ke zamtení dvou osob stejného jména (jednoho řeckého, jednoho římského), respektive že „římský“ Genesius vznikl jako legenda odvozená od řeckého Genesia z Arles (či dokonce Gelasia z Heliopolis).

Tento novodobý článek v češtině (dostupný též v italském originálu a anglickém a španělském překladu) tvrdí, že šlo o dvě různé osoby.

Ostatně i při nahlédnutí do jiných verzí Wikipedie zjišťujeme, že na rozdíl od české nemá žádné pochyby o pravosti jeho osoby Wikipedie anglická, německá, španělská, francouzská, ruská, portugalská. Pochyby sdílí Wikipedie esperantská, italská a katalánská (ta poslední se touto kontroverzí zabývá nejvíce – v samostatné sekci).

Sem do českého článku vložil tu informaci o zpochybnění osobnosti Romanzazvorka, který zřejmě použil jako zdroj Catholic Encyclopedia z roku 1917. Nejnovější literatura, kterou se mi podařilo najít, je článek J. E. Crosse z roku 1984 v časopise Notes & Queries z Oxford University Press s názvem "GENESIUS OF ROME AND GENESIUS OF ARLES", v němž autor prezentuje svůj pohled na věc, kritizuje zdroj použitý při tvorbě Old English Martyrology a považuje za nepochybné, že postava herce tohoto jména v Římě za císaře Diokleciána zesměšňující křesťanské texty skutečně existovala, odděleně od ostatních. V systému EBSCOhost dovedu přes svou univerzitu najít i abstrakt článku, ale plný text nemám přístupný – pokud by někdo jiný k němu přístup měl, uvítám, když nám ho nějakým způsobem zpřístupní, případně rovnou provede úpravy v tomto článku a na text odkáže. --Blahma (diskuse) 3. 9. 2021, 09:50 (CEST)Odpovědět

@Blahma: Ahoj, ano máš pravdu článek jsem opravdu rozšířil i podle zmíněné Catholic Encyclopedia. Článek byl pouhý pahýl označený šablonou {{významnost}}. Osobnost starověku podle mého názoru je dostatečně významná, aby zde zůstala a proto jsem článek rozšířil a doplnil zdroje, včetně informací v knize The Oxford Dictionary of Saints, Davida Farmera z roku 2011, který ho zmínil. Pokud jsou dnes dostupné další zdroje, nebráním se tomu, aby byl článek přepracován. Přeji ti hezký víkend --Romanzazvorka (diskuse) 3. 9. 2021, 23:30 (CEST)Odpovědět