Diskuse:Gay Man České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podmínka významnosti[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Gay Man ČR. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. --Jowe 25. 2. 2010, 22:06 (UTC)

Doplnil jsem více zdrojů, rozšířil obecný kontext i zahraniční protějšky soutěže (a také jazykový protějšek na Wiki), přidal foto a další pokračování historie do současnosti. I vzhledem k paralele Miss České republiky anebo anglické obdoby en:Mr Gay UK si dovolím považovat článek za adekvátně významný. Kromě filmového festivalu Mezipatra jde zřejmě o jednu z historicky největších tradičních akcí LGBT komunity v ČR. --Bazi 26. 2. 2010, 06:21 (UTC)
Odkazy na podobné soutěže v zahraničí nelze brát jako doklad významnosti té české. Stále chybí 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje viz Wikipedie:2NNVZ. --Jowe 26. 2. 2010, 09:11 (UTC)
Chápu. Ty zahraniční odkazy lze brát spíš obecněji jako doklad významnosti samotného fenoménu soutěží krásy mezi gayi. Nicméně jsem si víc prostudoval doporučení Wiki k věrohodným zdrojům a doplnil k dosavadním primárním i více sekundárních zdrojů. Protože jde o období 90. let, články z novin se mi nepodařilo dohledat ve veřejných online archivech příslušných médií, které jsou vesměs mladšího data, a nechal jsem tedy zdroje bez URL. Ale snad postačí. Plus dvě odborné studie. --Bazi 26. 2. 2010, 16:11 (UTC)
Tedy o tom slyším prvně zde a to jsem se o tuto oblast aktivněji zabýval - ale když bude ještě nějaká důležitější zmínka krom toho že o tom v roce 2000 psali v tisku, než že Džamila vyjmenovala ve vládním dokumentu tuto aktivitu jako "důležitou", pak by to možná za to stálo. Věděl bych např. o jednom anti-gay aktivistickém sdružení, které bylo i v hlavní zpravodajské relaci na ČT1 a psalo se o něm jeden čas, ale psát o nich na Wikipedii mi připadá nerozumné. A tohle je něco velmi podobného, takové to gayové sobě... , Bazi, možná by stálo za to opravdu přehodnotit významnost. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) DeeMusil (diskusepříspěvky)
Promiňte, pane DeeMusile, ale anglická Wiki informuje o soutěži Mr. Gay hned v několika zemích. Např. Mr Gay Wales neuvádí ani jeden zdroj informací mimo oficiální stránky samotných organizátorů soutěže. A přesto jeho významnost není zpochybněna. Protože v českém prostředí má delší a starší tradici Gay Man než Mr. Gay, odvinul jsem článek od této původní české soutěže. Nemám k dispozici žádnou odbornou monografii, ale to se snad u těchto věcí ani neočekává. Tento článek v současné podobě IMHO splňuje podmínky významnosti - toto doporučení články z novin uznává a argumenty "nikdy jsem o ničem takovém neslyšel" naopak neuznává za relevantní. Jak jsem dodatečně zjistil, chystá se snad i obnovení této soutěže pod původním názvem, takže pokud jsou tyto zvěsti pravdivé, můžeme očekávat, že se o ní v dohledné době dozvíte rovněž z jiných zdrojů. S úctou --Bazi 8. 3. 2010, 02:47 (UTC)
A co tedy z toho udělat článek bez přívlastku "ČR", aby to nevypadalo jako propagace?--DeeMusil 8. 3. 2010, 19:09 (UTC)
Jeví se jako irelevantní. Miss České republiky je rovněž uváděna s přívlastkem (dokonce je na stránce uveden komerční subjekt jako pořadatel, a přesto není článek vnímán jako propagace). Obdobně plní přívlastek "ČR" funkci určení rozsahu soutěže i v případě Gay Mana. Gay Man ČR či Gay Man České republiky je název/označení soutěže, o níž pojednává tento článek, podobně jako Mr Gay Wales pojednává o soutěži Mr Gay pořádané na Walesu. --Bazi 9. 3. 2010, 14:08 (UTC)
Srovnání s Miss ČR je trochu nepatřičné, neboť t je počin, o kterém slyšel v ČR snad každý... a existuje mnoho nezávislých zdrojů, které se k tématu vyjádřily. Narozdíl o předmětu článku. Nehodnotíme gendrovou a sexuálně orientovanou vyváženost, ale encyklopedickou významnost předmětu článku. Neznamená to tedy, že když je tu Miss čr, že Gay man čr má automaticky nárok na publikaci na Wikipedii. To je třeba zvážit odděleně na základě dodaných zdrojů a hodnocení významnosti.--DeeMusil 9. 3. 2010, 22:31 (UTC)
V pořádku. Významnost článku je v souladu s doporučením Wiki už prokázána. Vy jste jen nadbytečně rýpal do "propagace" a v tomto ohledu je Váš návrh/požadavek irelevantní, což jsem vysvětlil. Dovolím si dále považovat tuto věc za vyřízenou. --Bazi 10. 3. 2010, 02:58 (UTC)

Aktuální ročník obnovené soutěže[editovat zdroj]

Předmět: DeeMusil smazal informaci o chystaném obnovení soutěže s odůvodněním "neurčité, bez zdrojů - si z Wikipedie nedělejme agitku".

Zdrojem je externí odkaz "Stránky nového ročníku obnovené soutěže". S obnovenou soutěží nemám v současnosti osobně nic společného a nemám potřebu ji propagovat, zároveň ale nemohu ignorovat zjevný fakt, který s předmětem článku souvisí a psát, že soutěž skončila před 10 lety, když se zjevně chystá pokračování. Netrvám na tom a klidně to tam dám až bude víc ověřených zdrojů této informace nebo až ta akce proběhne. Zároveň ale nemyslím, že by ta informace byla na závadu. Proto jsem ji ostatně formuloval takto obecně, bez jmenování konkrétní pořadatelské agentury nebo jiných bližších informací, aby to nebylo vnímáno jako propagace. --Bazi 29. 3. 2010, 12:36 (UTC)

Bazi jste to zrovna vy kdo mne upozorňoval na WP:ŽVV, tedy jak můžete do Wikipedie napsat něco tak neurčitého mne zaráží, na druhou stranu neudivuje. Člověk mívá sám na sebe pohled většinou daleko tolerantnější. V tomto případě tedy dejte do zdrojů ten externí odkaz s tím, že tam může být že je to naplánováno na datum xxx. To je totiž snad jediná konkrétní informace. Propagace je to v každém případě... viz významnost tématu.--DeeMusil 29. 3. 2010, 13:05 (UTC)
Významnost článku byla zpochybněna (nikoli vyvrácena), a to v době, kdy zde chyběly sekundární zdroje. Ty byly následně doplněny. Chápu, že Vám obecně téma homosexuality leží v žaludku a jakékoli její projevy pociťujete jako nemístnou propagaci homosexualismu, ale to je více Váš osobní problém, nežli problém Wikipedie. Je pozoruhodné (nikoli překvapivé), že proti propagaci některých jiných akcí neprotestujete. --Bazi 29. 3. 2010, 13:56 (UTC)
Ale Bazi, to je o něčem jiném a sem to nepatří. Pokud se na to podíváte zcela nezávisle, jistě uznáte že formulace "Nový pokus o obnovení soutěže, tentokrát jiným pořadatelem, i když pod původním názvem" je strááááááááášně neurčitá a encyklopedie naprosto nehodná. Doporučuji Vám následující znění: "Pokračování/Další ročník soutěže je naplánováno na 11.září 2010 (ref)". Jinak kdybych si myslel o tomto článku že tu absolutně nemá co dělat, již dávno bych vyvolal hlasování o smazání, takže zanechte žabomyších válek, než nějakou vyprovokujete.--DeeMusil 29. 3. 2010, 23:52 (UTC)

Stránky soutěže jako zdroj[editovat zdroj]

Pro jistotu si dovolím poznamenat, že historický vývoj soutěže na jejích stránkách http://www.gayman-cr.cz/historie/ lze brát jen s velkou rezervou, protože z větší části čerpají odtud z Wikipedie (ne naopak). Starší historie z 90. let je zde už doložena jinými zdroji a novější historii od roku 2010 bude záhodno doložit soudobými články z médií. --Bazi (diskuse) 25. 11. 2012, 15:23 (UTC)