Diskuse:Dyslexie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Byl jsem vyzván, abych zdůvodnil vložení šablony “Možné pozitivní vlastnosti dyslektiků” – že obsahuje výsledky “vlastního výzkumu nebo neověřená tvrzení”. Jmenuji se Richard Paták, živím se jako programátor, vystudoval jsem ČVUT FEL obor Technická kybernetika a jsem dyslektik. “Vlastní výzkum” považuji za základ něčeho nového a zajímavého. Přirozeně zkoumám tedy i dyslexii s využití znalostí z oboru který jsem vystudoval. Mnoho let praxe mi ukázalo, že není radno používat výsledky nějakého vlastního výzkumu bez řádného ověření. Ověřením bylo, že se výsledky mého pozorování shodovaly s několika dalšími zdroji, proto jsem po konzultaci s PhDr. Lenkou Krejčovou, Ph.D. přidal uvedený odstavec na wikipedii. Příslušný text jsem opsal z letáčku, který vznikl za účelem vysvětlení co je to dyslexie na pracovišti, pořádaný společností Czechdyslexia http://www.czechdyslexia.cz/ . Uvedený text vychází s těchto zdrojů: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/(SICI)1099-0909(199903)5:1%3C28::AID-DYS126%3E3.0.CO;2-K/abstract a http://obchod.portal.cz/mam-dyslexii/. Mě samotnému přišlo, že nemá smysl uvádět zdroje, protože hned za odstavcem “Možné pozitivní vlastnosti dyslektiků” následuje odstavec “Známí dyslektici”, kde je vlastně uveden celý seznam lidí, kteří svou prací dokládají platnost tvrzení, která jsem uvedl.

Vámi uvedený odstavec jsem smazal. Vlastní výzkum, byť se jedná o jakýsi pozitivní přístup k této poruše, nemá zde co dělat. --Maertien (diskuse) 14. 7. 2014, 17:12 (UTC)
To, že existují známí a schopné lidé, kteří něčeho dosáhli, samo o sobě přece neznamená, že dyslektici mají obecně v průměru lepší představivost, vyšší kreativitu a další vlastnosti těchto úspěšných lidí. Je to zhruba stejný omyl, jako kdybychom řekli, že lidí s mentální retardací skvěle počítají, protože se výjimečně někde nějaký takový vyskytne. Cituji z abstraktu uvedeného článku: „Despite evidence being provided for the hypothesized creative talents of dyslexics, it was not possible to confirm that these talents were constitutional in nature or that they were associated with enhanced functioning of the right hemisphere.“ Pokud pročtete celý článek, uvidíte určité potíže s výběrem respondentů, a hlavně text zde uvedený neodpovídá závěrům článku, který se zabývá jinými koncepty a i vyznění jsou odlišná. --Hynas (diskuse) 28. 3. 2014, 09:33 (UTC)
S Vaší větou “To, že existují známí a schopné lidé, kteří něčeho dosáhli, samo o sobě přece neznamená, že dyslektici mají obecně v průměru lepší představivost, vyšší kreativitu a další vlastnosti těchto úspěšných lidí.” souhlasím.
V odstavci “Možné pozitivní vlastnosti dyslektiků” jsem se ale snažil sdělit něco jiného. V běžné populaci nezávisle na dyslexii se uvedené vlastnosti vyskytují s nějakou pravděpodobností. Existují výzkumy které dokládají, že se uvedené vlastnosti u dyslektiků vyskytují s větší pravděpodobností než v běžné populaci. Není to tedy to samé jako být dyslektik znamená mít lepší představivost atd... Existuje tady pouze jakási korelace mezi uvedenými vlastnostmi a dyslexií. Je li však u těchto známých lidí doloženo že jsou to dyslektici, je to ukázka existence tohoto vztahu.(Richard Paták (diskuse) 28. 3. 2014, 13:17 (UTC))
V tom případě je vhodné citovat uvedené studie. Ze studie vámi předložené výše to zcela nevyplývá (minimálně se nezabývala všemi vlastnostmi, které se v inkriminované kapitole vyskytují. --Hynas (diskuse) 28. 3. 2014, 18:43 (UTC)

Dokládám studii http://dysvet.eu/media/21944/DV%2002%20Hodnoceni%20silnych%20a%20slabych%20stranek%20CZfinal.pdf . Podle mého prezentujete dyslexii velmi zjednodušeně – pouze jako poruchu. Pohledů na dyslexii je ale mnohem víc, viz studie. Prezentováním tohoto jednostranného pohledu možná pomůžete některým pedagogům vysvětlit proč se jim nedaří naučit některé děti číst. Přitom ale označujete dyslektiky jako lidi s poruchou, což jim například při hledání práce moc nepomůže. Výskyt této “poruchy” je přirozený pro část populace. Četnost výskytu dyslexie závisí také například na toleranci společnosti k užívání gramatických pravidel. Je to “porucha” jen jednotlivců nebo i celých systémů? Porucha je to pro ty, co s tím nedokážou nic udělat. Pro ostatní je to vlastnost, se kterou je třeba naučit se nějak pracovat. Richard Paták (diskuse) 10. 4. 2014, 06:48 (UTC)

Nechápu, co má tento text dokládat. Nejde o výzkumnou studii, ale jen o popis diagnostiky dyslexie určený laické veřejnosti, který prezentuje poměrně jasné věci populární formou. Například srovnání analýzy potřeb s diagnostikou na str. 7 je hodně zjednodušující, protože například správná "diagnostická zpráva" by právě potřeby a možnosti překonání konkrétních individuálních potíží měla definovat.

Dyslexie nicméně rozhodně nezávisí na toleranci společnosti ke gramatickým pravidlům. Na té závisí jen fakt, nakolik velkým problémem budou stále ty stejné dyslektické obtíže. --Hynas (diskuse) 10. 4. 2014, 10:47 (UTC)

Hlavně se snažím sdělit, že informace o dyslexii na vašem webu nejsou úplné, a že neodpovídají modernímu přístupu k této věci. Lidé s dyslexií jsou v současné době stále častěji označováni jako ti, kteří se učí jinak (viz také http://www.cips.cvut.cz/dys/). A mimo to je pokládáno za politicky korektní hovořit o jedincích s dyslexií, nikoli dyslekticích, protože na prvním místě je člověk se svými schopnostmi, dovednostmi, svojí osobností, svojí odborností v případě dospělých a až na druhém místě je dyslexie, která ho v některých oblastech nutí pracovat, přemýšlet či učit se odlišně od většiny. To ovšem neznamená, že hůře. To jen většina nechápe, že nejsme všichni stejní. To, co tu píšu, nejsou má slova, ale vlastními slovy bych to nedokázal říct lépe. Cituji Dr. Lenku Krejčovou http://psychologie.ff.cuni.cz/katedra/krejcova.php Richard Paták (diskuse) 1. 5. 2014, 10:20 (UTC)
Naneštěstí pro vás se tento web neřídí politickou korektností ani názory liberálních sluníčkových pedagogů, ale pouze ověřitelnými zdroji. Většina z nichž samozřejmě tvrdí to, co tento článek, tedy že dyslexie je porucha, nikoli "vlastnost".--Kohelet (diskuse) 1. 5. 2014, 10:26 (UTC)
Máte pravdu, někdy je to neštěstí... Být v roli toho, co není ochoten o sobě říkat “mám poruchu” přesto, že to tvrdí wikipedie. A nejsem ani ochoten uvěřit tvrzení, že když to tvrdí většina, je to pravda. Co tady vlastně dělám? :-) ... Richard Paták (diskuse) 2. 5. 2014, 08:02 (UTC)