Diskuse:Druhá světová válka v Tichomoří

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 89.29.20.218 v tématu „Gramatika

Myslím, že tohle je dost odstrašující příklad toho, jak by takový článek neměl vypadat. Už samotný název je podle mě nevhodný. Nepřesnosti, faktické chyby (Tokura ;-), diskutabilní tvrzení, míchání detailů do přehledového článku, potíže s češtinou (i typografií) ... Příklady předešlých chyb nemá cenu vypisovat, musel bych opsat celý článek. Navrhuji začít znovu od začátku a pod jiným názvem (např. Válka v Tichomoří). --Pazuzu 15:55, 4. 4. 2006 (UTC)

nu ano... pokud je to třeba tak jak jinak (wiki)--Li-sung 14:04, 13. 9. 2006 (UTC)

Kapitulace[editovat zdroj]

Mohlo by být do textu zařazeno i toto [1]? Ve zkratce je to teorie o tom, že Japonci kapitulovali kvůli strachu ze Sovětů a jejich invaze a sesazení císaře, než kvůli strachu z atomových bomb. --Švališér 13. 12. 2011, 11:50 (UTC)

Jistě, Japonci se skutečně nejvíce báli sezení císaře a potupné okupace spálená města nebyla tím rozhodujícím. Editujte s odvahou! Sovětská role (eliminace Mandžuské armády) v článku není vůbec zmíněna. S pozdravem--Jenda H. 13. 12. 2011, 12:38 (UTC)

Druhá čínsko-japonská válka a podoba článku vůbec[editovat zdroj]

Ave! I po letech je stav článku o jednom z hlavních bojišť druhé světové války v dost žalostném stavu. Říkal jsem si, že bych ho přepsal (no, ok, asi až napřed dopíšu onu spoustu svých vlastních rozepsaných článků ^_^), ale váhám, jak do tohoto článku pojmout druhou sino-japonskou válku. Ano, spousta historiků považuje již tento konflikt za začátek války v Tichomoří (ačkoliv, když vezmeme ono Tichomoří, tak sem spadá v podstatě jen několik japonských operací na jihu Číny a pak americká operace Matterhorn i když samozřejmě čínská a tichomořská bojiště se ovlivňovala - to ale středomořská, východní a západní fronta taky). Pak je zde i názor, že počátkem sino-japonské války byla již anexe Mandžuska (viz např. Hackett & Kigsepp & Tully) a setkal jsem se i s názorem, že dokonce ani žádná první a druhá světová válka nebyla, že byl jenom jeden konflikt, přerušený (na některých místech) asi 20 lety příměří. Kořeny války v Tichomoří je imho třeba hledat již v připlutí Perryho Černých lodí (1853) – ne-li ještě dříve – a násilném „otevření“ Japonského císařství. Druhou sino-japonskou válku bych proto nechal hlavně na její vlastní článek a tady dal jenom nějaké shrnutí, podstatné pro další vývoj událostí. (Je otázka, jestli nemít separátní článek o událostech vedoucích k druhé světové válce v Pacifiku) Také bych nezačínal od útoku na Pearl Harbor (nejsme Američani ^_^), když již několik hodin před Pearlem se Japonci začali vyloďovat v Thajsku a Malajsii (jejihž ovládnutí bylo jedním z hlavních japonských cílů, kdežto Pearl byl „jenom“ prostředkem k tomuto cíli). Co na to modří? --Ozzy (diskuse) 28. 6. 2012, 17:57 (UTC)

Gramatika[editovat zdroj]

Myslím si, že místo „Tichomořská válka“ by mělo být „tichomořská válka“ (http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=191); v článku je jeden výskyt, a to v 6. p. 89.29.20.218 16. 3. 2016, 15:28 (CET)Odpovědět