Diskuse:Špagety

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara (s vajíčky a slaninou) nebo s rajčatovou omáčkou, nebo "aglio, olio e peperoncino" (česnekem, olejem a pálivou paprikou).[editovat zdroj]

ahoj, mám trošku s tímto tvrzením:

Známé boloňské špagety ve skutečnosti v Bologni a v Itálii neexistují: jsou výmyslem komerční světové kuchyně: originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara (s vajíčky a slaninou) nebo s rajčatovou omáčkou, nebo "aglio, olio e peperoncino" (česnekem, olejem a pálivou paprikou).

kouknul jsem se na recepty "Itala v kuchyni" a našel několik receptů které toto tvrzení popírají:

  • Spaghetti alla paesana,
  • Spaghetti alla pescatora,
  • Spaghetti con Luccioperca,
  • Spaghetti con pomodori secchi,
  • caperi e olive, Spaghetti Viva Italia,

některé z těchto receptů vyvrací toto tvrzení. na anglické wiki se píše o boloňské omáčce se špagetami.

An emblem of Italian cuisine, spaghetti is frequently served with tomato sauce, which may contain various herbs (especially oregano and basil), olive oil, meat, or vegetables. Other spaghetti preparations include using Bolognese sauce, alfredo and carbonara. Grated hard cheeses, such as Pecorino Romano, Parmesan and Grana Padano, are often added. It is also sometimes served with chili.

u italské verze článku jsem si nejsem jist překladem z google translatoru...

nevím tedy jestli označit tu pasáž s žádostí o doložení tohoto tvrzení, nebo ji rovnou smazat...

--Michalli (diskuse) 20. 5. 2012, 13:50 (UTC)

No ale italská verze dává za pravdu nám v tom, že boloňská omáčka se obvykle se špagetami nekombinuje – respektive že v Itálii se kombinace ragú a špaget nejmenuje „spaghetti alla bolognese“. Vysvětlují to celkem přesvědčivě tím, že špagety pocházejí ze Sicílie. Littledogboy (diskuse) 24. 6. 2013, 10:46 (UTC)
(Koukám v angličtině jakžtakž zdrojované zde en:Bolognese_sauce#Spaghetti_bolognese.) Littledogboy (diskuse) 24. 6. 2013, 10:53 (UTC)