Chili con carne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chilli con carne
Mísa s chilli con carne s fazolemi a tortillovými plackami
Mísa s chilli con carne s fazolemi a tortillovými plackami
Základní informace
Místo původuMexiko
Složení
mleté maso a chilli paprička
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chilli con carne (též chili con carne, španělsky chile con carne[1][2]), známé též jen jako chilli, je dušený kořeněný pikantní pokrm.

Hlavními přísadami jsou mleté maso (obvykle hovězí nebo jehněčí) a chilli papričky. Některé druhy, často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cibuli, fazole, pivo a další přísady (např. skořici, hnědý cukr). Také existují vegetariánské verze, známé také jako chilli sin carne, které neobsahují maso. Název pokrmu chilli con carne pochází ze španělštiny a znamená chilli s masem. Chilli con carne je oficiálním pokrmem amerického Texasu.[3] V Texasu je ale nazýváno pouze chili nebo Texas chili, nikoliv chilli con carne.[4] (V americké angličtině převládá pravopis chili, na rozdíl od britského a českého převládajícího chilli.)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://proofreading.cz/cestina-pod-lupou/chilli-chili-nebo-cili-papricky/ Chilli, chili, nebo čili papričky?
  2. https://www.kucharkaprodceru.cz/chilli-con-carne/ Chilli con carne - Kuchařka pro dceru
  3. Texas State Library and Archives Commission. Texas State Symbols [online]. [cit. 2015-01-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Chili vs. Chili con Carne | the Worktop by Tina Jui. The Worktop. 2013-10-11. Dostupné online [cit. 2018-12-04]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]