Diskuse:Čtyři artikuly pražské

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Cigydd v tématu „Hora Bzí

Já nevím, nechci vypadat jako věčný kverulant, ale nemělo by se to jmenovat čtyři artikuly pražské. Myslím, že by to mělo být opraveno. Jelikož nevím, co se při změně názvu stane s odkazy (resp. tuším), pouze kritizuji a nepokouším se o opravu. Děkuji Vrba 00:15, 8. 10. 2004 (UTC)

Jo, to by se asi mělo. Výraz Čtyři artykuly pražské používá i Petr Čornej, což je kapacita na dobu husitskou, v knížce Dějiny zemí Koruny české. --Luděk 16:30, 11. 10. 2004 (UTC)
Jiří Kejř,rovněž historik,užívá zřejmě novodobější pravopis "artikuly".Proto se mi zdá vhodné se toho držet. --FraFraxinus 18:59, 13. 4. 2006 (UTC)

Současný text článku patří na Wikisource. Tady by měly být popsány hlavně dějinné souvislosti. Budiž to výzva pro někoho, kdo si libuje v historii, já to nejsem. :-)
— Egg 07:40, 11. 4. 2005 (UTC)

Text na wikisource skutečně je, už delší dobu a celý, ne jen úryvky; já to smazal, je to šílený pahýl, ale jistě rozšiřitelný. -jkb- 08:39, 30. 9. 2005 (UTC)

Doplnit reference![editovat zdroj]

Bylo by vhodné doplnit reference (průběžný poznámkový aparát) vč. stránkových údajů v tištěných publikacích.

Hora Bzí[editovat zdroj]

Náš evangelický sbor pravidelně pořádá slavnost k výročí shromáždění, které se konalo na hoře Bzí v roce 1419 (kopců toho jména je v Čechách a na Moravě víc, místo je sporné). Naše slavnost se koná na hoře Bzí u Blovic (na Plzeňsku). Zde byl vyhlášen manifest, který se později vyvinul ve Čtyři artikuly pražské. Nemám literární zdroj, ale mohu odkázat na naše stránky a článek o Václavu Korandovi starším [1], zpracovaný podle Amedea Molnára a Ferdinanda Hrejsy (Dějiny křesťanství v Československu) Pavlem Pellarem. Prosím, mohl by se na to podívat nějaký odborník – historik či theolog – a zmínit manifest z hory Bzí? Stačilo by dohledat zmiňované knihy a patřičné stránky. Cigydd (diskuse) 1. 9. 2017, 19:44 (CEST)Odpovědět