Diskuse:Českobratrská církev evangelická

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 10 měsíci od uživatele Jan Polák v tématu „Druhá největší?

Chápu, že jako největší protestantská církev v zemi má svou kategorii i články popisující jednotlivé senioráty, méně je mi však jasné proč autor na stránkách vytvořil neuvěřitelné množství doposud /a určitě na hodně dlouhou dobu, ne-li navždy/ červených odkazů typu {[Město (sbor ČCE)]}/např {[Beroun (sbor ČCE)]}. Doufá snad někdo, že budou vytvořeny alespoň pahýly o těchto sborech v jednotlivých městech, když i článek o celé církvi není nijak výrazně rozsáhlý? Mimo to, jaký další encyklopedický článek bude na tento odkazovat? Snad jednotlivé články o každém faráři?

Myslím, že by postačovaly externí odkazy na církev a třeba i seznam měst (ale odkazy by vedly maximálně na tato města), určitě tam zájemce najde všechna data (adresu, faráře, e-mail, úřední hodiny atd.). Nerad bych zmiňované odkazy mazal, tak nechám tvůrce popřemýšlet zda je jím vytvořený systém k užitku celé Wikipedie, nebo zda něco změní. Například i v článku Beroun je přímý externí odkaz na sbor, tak proč má existovat zdvojení v jiném článku Wiki?--Horst 15:32, 27. 10. 2006 (UTC)

Ano, články o sborech zatím nejsou, ale plánuju je do budoucna vytvořit. Systém samostatných článků jsem pro ně vymyslel pro možnost psaní o celé historii (t.j. od roku 1781), kostelech, které jsou méně nápadné, než katolické a tudíž méně popisované, i když někdy také velice zajímavé (např. kostely z let bezprostředně po roce 1781) a také kvůli tomu, že sbor se sídlem v jedné obci často zasahuje svým územím do obcí jiných, kde jsou také různé kostely apod. Osobně myslím, že není potřeba odkazy mazat.--Ben Skála 17:35, 27. 10. 2006 (UTC)
IMHO jsou ty odkazy v pořádku, předpokládám, že články budou vytvořeny a přiznal bych jim encyklopedickou významnost. Otázkou je, zda by nebylo lepší pojmenování (Sbor ČCE ve městě). Jinak jsem nepochopil zbytek poznámky. Domnívá se snad kolega Horst skutečně, že externí odkaz na sbor ČCE na stránce Beroun jej činí nepřizpůsobilým ke vzniku vlastního článku? To je dost originální myšlenka. Navíc se tento prolém dá vyřešit snadno - změnou odkazu v článku Beroun na interní. Cinik 06:38, 28. 10. 2006 (UTC)
Odpověď Bena Skály mě přesvědčila a jsem rád, že články někdy budou, tím je moje poznámka vyřešena. --Horst 13:48, 28. 10. 2006 (UTC)

Druhá největší?[editovat zdroj]

Je dlouhodobě největší protestantskou církví v zemi a zároveň druhou největší církví po římskokatolické církvi. - Nepřeskočila ji v tom druhém v ČR už při posledním sčítání lidu Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku? --2A00:CA8:A1F:B0AE:BD0B:3C36:C875:45A9 29. 6. 2023, 23:42 (CEST)Odpovědět

Podle cenzu z roku 2021 má v České republice
O dalších církvích či náboženských společnostem, pokud se nepletu, není psáno. --Jan Polák (diskuse) 1. 7. 2023, 02:46 (CEST)Odpovědět