Discoverer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Discoverer je označení řady družic Spojených států amerických z let 1959–1973, které byly předstupněm letů amerických astronautů a hlavně sloužily pro potřeby špionáže.

Úkoly projektu[editovat | editovat zdroj]

Pro veřejnost: Před programem letů kosmických lodí Mercury s astronauty na palubě bylo třeba vyzkoušet nosné rakety, prověřit techniku návratu těles zpět na Zem, přístrojové vybavení, manévrovací motorky, zacvičit personál.

Druhým, tehdy utajeným a vlastně hlavním cílem byl vojenský špionážní projekt CORONA[1], připravený CIA a složkami americké armády. Bylo potřeba pomocí fotografií z družic nahradit fotografování území zejména SSSR ze špionážních letadel. Fotografický materiál byl uschován v pouzdře a toto pouzdro bylo nutno dopravit na Zem.[2]

Přehled vypuštěných družic[editovat | editovat zdroj]

K vypouštění družic byly použity nosné rakety Thor v různých variantách. Pro jejich starty byla určena základna Western Test Range s nízkou polární drahou. Bylo vysláno několik desítek družic s pořadovým číslem Discoverer 1 až 143. Družice byly různých tvarů a lišilo se i jejich vybavení a hmotnost.

Nejznámější z počátků[editovat | editovat zdroj]

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Start i program řady družic nebyl bez problémů. Docházelo k poruchám raket, neoddělení jejich stupňů, s několika družicemi bylo ztraceno spojení již na oběžné dráze, jiné se ztratily po přistání v oceánu. Přesto program přinášel potřebné výsledky. Některé družice (od Discoverer 14) byly zachyceny letadly již ve vzduchu na sestupové dráze, kdy letěly s padákem. Na Zem byly dodány desetitisíce snímků. Po roce 1960 létaly pod označením družice USAF v utajených programech americké armády.[3]. Mnohé z družic katalogizovány v COSPAR nebyly, protože se nedostaly na oběžnou dráhu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PACNER, Karel; VÍTEK, Antonín. Půlstoletí kosmonautiky. Praha: Paráda, 2008. ISBN 978-80-87027-71-4. Kapitola Čekání na neznámé obtíže, s. 631. 
  2. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Vojenské družice, s. 218. 
  3. TOUFAR, Pavel; BALOUS, Miroslav. Cesty ke hvězdám. Praha: Albatros, 1976. 13-767-76. Kapitola Discoverer – USA, s. 69–74. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]