Devadesátky!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Krimiseriál Devadesátky.

Devadesátky! (2019) je česká publikace mapující fenomény 90. let 20. století. Autorkou knihy je Johana Fundová. Knihu vydalo nakladatelství Albatros Media, kmotry knihy jsou Slávek Boura a Markéta Mayerová.

O knize[editovat | editovat zdroj]

Kniha Devadesátky! nese podtitul Roky nespoutané svobody a vydalo ji nakladatelství Albatros Media v listopadu 2019. Autorka knihy, Johana Fundová, je zakladatelkou facebookové a instagramové stránky Pure devadesátky. Kmotry knihy se stali Slávek Boura a Markéta Mayerová,[1] moderátorské duo, které se v 90. letech proslavilo moderováním pořadu Rande na TV Nova. Publikace byla pokřtěna v listopadu 2019 v pražských prostorách CAMP[2]. V knize je mapována porevoluční éra, její atmosféra a pop-kulturní fenomény tehdejší doby. Každá kapitola obsahuje kromě základního textu také dobové fotografie a autorské vzpomínky známých i méně známých osobností – například moderátorky Pavlíny Wolfové, moderátora Romana Šmuclera nebo spisovatele Ondřeje Neffa. Postupně proběhly čtyři dotisky knihy[3].

Osobní vzpomínky osobností[editovat | editovat zdroj]

Kniha v 12 tematických kapitolách pokrývá většinu pop-kulturních, společenských i politických témat. Závěr každé kapitoly patří osobním vzpomínkách osobností, které do knihy přispěly svým textem.

Jednotlivé kapitoly a vzpomínky osobností[editovat | editovat zdroj]

Kapitola Osobnosti
Gastronomie Pavel Maurer, Jana "Pakočka" Patočková
Televize Pavlína Wolfová, Slávek Boura, Roman Šmucler, Aleš Zbořil, Petr Bednařík
Dětství Ladislav Zibura, Michaela Černá, Dominik Landsman, Julian Záhorovský, Kateřina Borovanská
Volný čas Jan Vodňanský, Michal Nesvadba, Martin Pomothy, Dalibor Funda, Ondřej Tuček
Architektura Petr Kučera
Móda Anna Nosková, Sabrina Karasová
Technologie Ondřej Neff, Adam Konrád, Ivo Minařík, Ondřej Novotný
Erotika Radim Uzel
Noviny a časopisy Petr Schönfeld, Denisa Prošková
Reklama Josef Kokta, Jiří Hrabovský
Politika a krimi Lubomír Kopeček
Kulturní a sportovní události Jiří Vaněk, Anna Vodrážková

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BARTLOVÁ, Eliška. Knihu Devadesátky! pokřtili Slávek Boura a Markéta Mayerová s VIP hostem Dagmar Patrasovou [online]. 2019-11-08 [cit. 2022-01-23]. Dostupné online. 
  2. Netradiční křest uvedl knihu Devadesátky! od Johany Fundové. MediaGuru [online]. PHD [cit. 2022-01-23]. Dostupné online. 
  3. Místo oslav v "mekáči" hypotéky a mimina na Instagramu. Jak stárnou čeští mileniálové. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2021-05-13 [cit. 2022-01-23]. Dostupné online.