Daňkův vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Daňkův vrch
Vrchol773 m n. m.
SeznamyKrkonošské podhůří / Železnobrodská vrchovina / Vysocká hornatina
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonošské podhůří / Železnobrodská vrchovina / Vysocká hornatina
Souřadnice
Daňkův vrch
Daňkův vrch
PovodíJizera
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Daňkův vrch (773 m n. m.) je kopec, náleží z geomorfologického hlediska do Krkonošského podhůří, konkrétně do Vysocké hornatiny. Leží na pomezí Krkonošského podhůří a Krkonoš; jeho vrchol se nachází 1,4 kilometru jihozápadně od vrcholu kopce Kobyla, jenž však patří již k vlastním Krkonoším.

Na jižním úbočí Daňkova vrchu a Kobyly se rozkládá obec Jestřabí v Krkonoších. Přímo na vrcholové plošině se nachází polní letiště (kód ULJEST),[1] dříve využívané lesníky a zemědělci pro práškování polí a lesů. Dnes je ke svému účelu využíváno minimálně,[2] například při hasičských cvičeních.[3] Z vrcholu se naskýtají daleké výhledy.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2023-07-23]. Dostupné online. 
  2. Jestřabí - Oficiální stránky Jestřabí v Krkonoších. www.jestrabivkrk.cz [online]. [cit. 2023-07-23]. Dostupné online. 
  3. Jak se hasí Krkonoše? Záplava vody padá z letadel. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2008-05-30 [cit. 2023-07-23]. Dostupné online. 
  4. Jestřabí v Krkonoších - neobyčejně klidná vesnička. www.region-krkonose.cz [online]. [cit. 2023-07-23]. Dostupné online.