Digitální negativ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z DNG)

Digitální negativ (DNG, Digital Negative) je otevřený formát bezeztrátového zápisu digitalizovaného obrázku originálně pořízeného fotografického nebo skenového snímku. Tento formát zavedla firma Adobe pro digitální fotografii 27. září 2004.[1] Jeho uvedení mělo podobu první verze specifikace DNG[2] s různými produkty, včetně bezplatné utility pro převod do DNG a z něj. Veškerý software Adobe pro zpracování fotografií, jako Adobe Photoshop a Adobe Lightroom), od té doby tento formát podporuje[3].

Do doby uvedení DNG formátu se za digitální negativ pokládal formát RAW, nenormalizovaný a velice nejednotný.

Norma[editovat | editovat zdroj]

DNG vychází ze standardního otevřeného formátu TIFF a umožňuje široké užití průvodních informací o obrázku (metadat). Jeho používání je zcela volné – Adobe zveřejnil příslušnou licenci[4] a potvrdil, že neexistují žádná omezení užití z hlediska průmyslových či autorských práv.[5] Adobe prohlásil, že pokud bude shoda v tom, že má být tato norma spravována normalizační organizací, jsou otevřeni této myšlence.[6] Adobe předložil normu DNG organizaci ISO, aby ji zařadila do své revize normy TIFF/EP.[7]

Přijetí formátu[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k různosti podob surových dat snímků je převod na tento standard někdy nejistý. To platí zejména u surových dat pocházejících z přístrojů, jež nepředpokládají ukládání snímků v podobě RAW, nýbrž v JPEG, avšak upravených pro export snímků RAW, ale i jindy.

Někteří výrobci fotopřístrojů se přímo přihlásili k exportu snímků v DNG (Pentax, Casio, Leica, Sinar, Ricoh, Samsung), většina dosud nikoliv (Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus, Fuji, Sigma) a zůstávají u své verze RAWu. Nejvýkonnější mobilní telefony již také zaznamenávají své snímky v surové podobě, a to obecně právě v DNG.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Digital Negative na anglické Wikipedii.

  1. Adobe Systems: Adobe Unifies Raw Photo Formats with Introduction of Digital Negative Specification, tisková zpráva, [cit. 27-11-2015], Dostupné on-line.
  2. DNG. [s.l.]: Adobe Kapitola Specification. .
  3. PEARSON, Barry. Adobe products that support DNG. UK: [s.n.] Dostupné online. .
  4. Digital Negative (DNG). [s.l.]: Adobe Kapitola Specification Patent License. .
  5. CinemaDNG. [s.l.]: Adobe Labs Kapitola File Format. .
  6. Adobe's Kevin Connor Speaks on Adobe's DNG Specification. Digital Media Designer. Digital Media net. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-12-08. .
  7. dpreview staff. Adobe seeks International recognition for DNG. DPReview. May 15, 2008. Dostupné online [cit. December 11, 2014]. .

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]