Cornelis Springer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cornelis Springer
Cornelis Springer jako sběrač dřeva, autoportrét
Cornelis Springer jako sběrač dřeva, autoportrét
Narození25. května 1817
Amsterdam
Úmrtí18. února 1891 (ve věku 73 let)
Hilversum
Alma materRijksakademie van beeldende kunsten
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cornelis Springer (25. května 1817, Amsterdam – 18. února 1891, Hilversum) byl nizozemský malíř architektury a prospektů a litograf.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval na Amsterdamské akademii umění a do roku 1837 se školil u významných nizozemských malířů specializovaných na městské veduty (Jacob van der Stock, Johann Weisenbruch, Herman Frederik Carl ten Kate). Byl soukromým žákem Kaspara Karsena. V letech 1845-1855 vytvořil množství kreseb pro litografickou dílnu Franze Buffa a synů. Získal řadu uznání na velkých výstavách (Zlatá medaile v La Haye, 1857, v Paříži, 1867).

Byl jmenován členem Akademie v Rotterdamu a vyznamenán Leopoldovým řádem. Springerova díla jsou zastoupena ve šlechtických sbírkách, např. v sídlech Liechtensteinů na Moravě a ve Vídni a v mnoha sbírkách světových galerií (Museum of Fine Arts in Boston, Rijksmuseum in Amsterdam, Philadelphia Museum of Art, Cheltenham Art Gallery & Museum, Teylers Museum in Haarlem).

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Cornelis Springer maloval v tradici Zlatého věku nizozemské malby 17. století. Kladl důraz na formu a ustupující perspektivní prostor, účinky světla a stínů. K zobrazení historických architektonických celků přistupoval volně a některé prvky dotvářel, aby zdůraznil zvláštnost místa.[1]

Známá díla[editovat | editovat zdroj]

  • Radnice ve Sproendenu, 1870, Národní galerie v Praze, odkaz Josefa Hlávky

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Moravcová J, in: Blažíčková-Horová Naděžda, Sekyrka Tomáš (eds.), 2008, s. 130

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Blažíčková-Horová Naděžda, Sekyrka Tomáš (eds.), Odkaz Josefa Hlávky Národní galerii v Praze, Národní galerie v Praze 2008, ISBN 978-80-7035-391-2

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]