Comic Sans

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Comic Sans

Comic Sans MS je bezpatkové písmo vytvořené zaměstnancem firmy Microsoft Vincentem Connarem a zveřejněné v roce 1994 jako součást operačního systému Windows 95. Jedná se o jednoduché hůlkové písmo inspirované písmem z komiksů, které bylo určeno zejména pro začínající uživatele a děti.[1]

Zpočátku byl vydán pouze jako doplňující font ve Windows Plus Pack a později v Microsoft Comic Chat. Microsoft vysvětlil, že „Toto neformální, ovšem čitelné písmo se ukázalo jako velmi populární v celém světě.“[2] Písmo mělo původně sloužit pro systém uživatelsky přátelské nápovědy, nakonec – protože bylo zahrnuto do základního balíku písem v operačním systému Windows – se stalo velice populárním.

Toto písmo se dnes často používá nezkušenými designéry na nevhodných místech, jako jsou např. státní budovy a reklamní billboardy, kvůli čemuž sklízí font častou kritiku směrem od zkušenějších uživatelů.[3] Písmo je kritizováno ze strany internetových uživatelů a internetové kultury a bylo třeba i námětem pro tvorbu satirického superhrdiny Comic Sans Man.

Comic Sans může zlepšit čitelnost textu pro dyslektiky, protože obsahuje méně podobných symbolů, než jiné fonty (např. "p" a "q")[4][5].

Příklady použití[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Comic Sans na Wikimedia Commons
  • Písmo jako z komiksu a chyby. Studenti protestují proti výzdobě gymnázia. iDNES.cz [online]. 2018-03-26 [cit. 2019-08-10]. Dostupné online.