CoAP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Constrained Application Protocol (CoAP) je specializovaný internetový protokol pro zařízení s omezenými prostředky. Jedná se jakousi odlehčenou verzi protokolu HTTP. Protokol je definován ve standardu RFC 7252 a umožňuje svým "uzlům", jak jsou nazývána jeho zařízení, komunikovat v sítí internet. Protokol CoAP je navržen pro použití mezi zařízeními na stejné síti, například pro zařízení s nízkým příkonem či na potenciálně nestabilní síti, nebo zařízeními a sítí internet. Protokol CoAP bývá také využit někdy pro přenos jiných zpráv, jako např. přenos SMS zpráv v mobilní síti.

Protokol CoAP je protokol pro služby, které jsou navržené tak, aby fungovaly na zařízeních s omezenými zdroji, jako jsou například bezdrátové uzly na síti. Protokol je možné velmi standno přeložit do běžného protokolu HTTP pro jednoduchou integraci s webovými službami, ačkoliv má oproti protokolu HTTP další rozšiřující funkce jako je například podpora komunikace multicast, velmi malá režie a jednoduchost. Tyto funkce jsou velmi důležité pro aplikace Internetu věcí (IoT) či aplikace pro komunikaci strojů mezi sebou (M2M), která mají většinou velmi málo paměti a možnosti napájení bývají omezené (složité operace se tedy projeví na čerpání energie z baterie).

Protokol CoAP může podporovat každé zařízení, které podporuje UDP či podobný protokol.

Bezpečnost[editovat | editovat zdroj]

Protokol CoAP definuje čtyři bezpečnostní módy[1]:

  • NoSec - ochrana pomocí DTLS je vypnutá
  • PreSharedKey - ochrana pomocí DTLS je zapnutá a zařízení obsahuje seznam předem definovaných klíčů, kdy ke každému klíči je informace s jakými uzly může komunikovat. Zařízení musí podporovat šifrování pomocí normy AES
  • RawPublicKey - ochrana pomocí DTLS je zapnutá a zařízení používá asymetrické šifrování bez certifikátů, což je ověřováno jinou metodou. Zařízení musí podporovat šifrování pomocí norem AES a eliptických křivek pro vyjednání klíče
  • Certificate - ochrana pomocí DTLS je zapnutá a zařízení používá k ověření certifikát X.509

Bezpečnostní problémy[editovat | editovat zdroj]

Přestože protokol zahrnuje metody ochrany přes DDoS útoky[2], nebývají tyto metody často implementovány při nasazení systému[3]. Toto umožnilo především v Číně útoky na více než 580 tisíc zařízení pomocí přenosů až 320 Gbps[4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SHELBY, Zach; HARTKE, Klaus; BORMANN, Carsten. The Constrained Application Protocol (CoAP). tools.ietf.org [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. TLS 1.3 is going to save us all, and why IoT is still insecure. The Cloudflare Blog [online]. 2017-12-24 [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. When Machines Can't Talk: Security and Privacy Issues of Machine-to-Machine Data Protocols [online]. Federico Maggi and Rainer Vosseler [cit. 2018-12-06]. Dostupné online. 
  4. CIMPANU, Catalin. The CoAP protocol is the next big thing for DDoS attacks. ZDNet [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Constrained_Application_Protocol na anglické Wikipedii.