Cesta za pověstí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cesta za pověstí
Ručně malovaná infotabule od D. Nesnídala na Cestě za pověstí na svazích Vladaře
Ručně malovaná infotabule od D. Nesnídala na Cestě za pověstí na svazích Vladaře
Základní informace
Délka14,8 km
ProvozovatelSpolek okrašlovací Vladař
Lokalizace
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okruh Cesta za pověstí je značená cesta mající charakter naučné stezky, dlouhá 14,8 km, vedoucí z náměstí ve Žluticích v okrese Karlovy Vary a spojující zajímavá místa v okolí Žlutic a pod vrchem Vladař. Stezka vznikala od roku 2009 a jejím cílem je především propojit zajímavá místa v kraji pod stolovou horou Vladař a upozornit na pověsti, které se ke kraji vztahují.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Stezku včetně tabulí, laviček, propagačních materiálů a terénních úprav vytvořilo občanské sdružení Spolek okrašlovací Vladař. Cesta je značena běžnou červenou a žlutou turistickou značkou (červeně v úseku ze Žlutic přes místní část Lomnice, odtud údolím Střely k železniční zastávce Záhořice a na vrchol Vladaře; dále žlutě z vrcholu Vladaře přes Vladořice a Kolešov k rozcestí Nad Roklí, přes Hradsky Dvůr ke zřícenině hradu Nevděk a odtud zpátky do Žlutic). Od rozcestí v polích za Kolešovem vede již neznačená odbočka stezky do vsi Kobylé, kde bývala v provozu vesnická minizoo Babiččin dvoreček. Na stezce jsou umístěny malované informační tabule vytvořené výtvarníkem Daliborem Nesnídalem, které seznamují s okolními zajímavostmi a pověstmi.

Dřevěný rozcestník Cesty za pověstí poblíž Kobylé

Stezka využila původní červenou značenou trasu ze Žlutic na Vladař, kde však byl velmi nevhodný úsek mezi městem a záhořickou zastávkou vedoucí původně po silnici 205 nahrazen nově zbudovanou lesní cestou mezi řekou Střelou a železniční tratí, částečně vedenou mlýnským náhonem. Tato partie byla dříve pro náletové dřeviny zcela neprůchodná. Další část stezky značená žlutě představuje zajímavé propojení Vladaře a původně kusé žlutě značené cesty ze Žlutic k hradu Nevděk, kdy vznikla nová přístupová cesta na vrchol Vladaře od východu. Částečně pak dochází k souběhu se stezkou sovy Rozárky.

Vedení celé trasy je vyobrazeno na informačních tabulích a propagačních materiálech. Mapku i s informacemi je možné získat v informačních střediscích ve Žluticích, Chyši, Toužimi a Rabštejně nad Střelou a jsou také ke stažení na stránkách o naučné stezce.

Další naučné stezky[editovat | editovat zdroj]

Krajinou pod Vladařem byly v posledních letech vybudovány další naučné či jiné stezky, které se trasami s touto z části prolínají.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]