Centrální postižení zraku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Centrální postižení zraku (též CVI, kortikální poškození zraku, korová slepota, anglicky Cortical/Central/Cerebral Visual Impairment) je poruchou zrakové dráhy nebo zrakového centra v týlním laloku mozku. Postiženo je zpracování zrakových vjemů. Vlastní zrakový orgán, oko, je většinou plně funkční.

Příčiny[editovat | editovat zdroj]

Nejčastější příčinou je poškození mozku hypoxií a anoxií, krvácení do mozku, epilepsie, infekce, poranění, vývojové vady, progresivní onemocnění mozku aj. K poškození může dojít ve všech obdobích lidského života – před narozením, při porodu i v pozdějším věku. Často je doprovázeno neurologickými poruchami, např. dětskou mozkovou obrnou (DMO), hydrocefalií, mikrocefalie, poruchami paměti aj.

Projevy postižení[editovat | editovat zdroj]

CVI se projevuje výraznou proměnlivostí zrakových funkcí a velkou variabilitou projevů, jako jsou simul­tánní agnosie, obtíže při rozlišení tvarů, obtíže při rozlišení kontur, obtíže při rozlišení barev, obtíže při rozlišení objektů – věcí, přírodnin, zvířat, předmětů, jsou-li vnímány z jiného úhlu, než je dotyčný má nacvičeny z obrázků a fotografií, obtíže při roz­lišení mimických projevů, obtíže při rozpoznání osob, obtíže při vnímání prostorových vztahů, obtíže při vnímání statických objektů nebo naopak pohybujících se objektů, včetně nestálosti vnímaného zrakového vjemu. Většinou je přítomno několik obtíží z uvedených.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JANKOVÁ, Jana, a kol. Katalog podpůrných opatření, dílčí část, Pro žáky s potřebou podpory ve vzdělávání z důvodu zrakového postižení a oslabení zrakového vnímání [online]. 1. vyd. Olomouc: Universita Palackého v Olomouci, 2015 [cit. 2022-11-30]. S. 236. Dostupné online. ISBN 978-80-244-4685-1. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Centrální postižení zraku. (K)OUKEJ. 2017, roč. 2, čís. 1, s. 4–5. 
  • EDA cz, z. ú. Dívám se, ale nevidím [online]. Praha: EDA cz, z. ú. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online.