Brodek u Prostějova (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Brodek u Prostějova
Základní informace
ArchitektJohann Bernhard Fischer
Poloha
AdresaBrodek u Prostějova, ČeskoČesko Česko
UliceZámecká
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky41889/7-5453 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brodek u Prostějova je klasicistní zámek, nacházející se na okraji městysu Brodek u Prostějova. Součástí zámeckého areálu je i zahrada se sochařskou výzdobou, nádvoří s fontánou a hospodářské budovy. Celý areál je od roku 1973 kulturní památkou.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámecká budova vystavěná v roce 1685 na místě někdejší tvrze pro dvorního radu Paula Karla von Kleinburga podle architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu byla znovu přestavěna v letech 1750–1755 pro státního kancléře Antonína Ulfelda. Dalšími majiteli byli Schrattenbachové, za nichž byly fasády budov upraveny empírově. Sňatkem s hraběnkou Isabelou Schrattenbachovou (1809–1875) získal panství v Brodku Gustav Josef Kálnoky (1799–1884), který na zámku shromáždil sbírku obrazů, rytin, nábytku, nádobí i knih.

Posledním majitelem zámku v Brodku z tohoto rodu byl Gustav Kálnoky (1892–1979), kterému byl po druhé světové válce majetek zkonfiskován; mobiliář byl rozkraden a zámek byl pak využíván např. jako sklad zeleniny.[1]

Zámek zdědil a v roce 1992 úspěšně zrestituoval synovec Gustava Kálnokyho JUDr. Richard Belcredi (1926–2015); zdevastovaný zámek tak přešel do majetku tohoto rodu.[2]

Zámek v Brodku je postupně rekonstruován a není volně přístupný veřejnosti, vstup je možný pouze na společenské akce pořádané na zámku nebo po předchozí domluvě.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Hlavní budova zámku je jednopatrový, obdélníkový objekt. Průčelí je třináctiosé se středovým rizalitem, v němž je představený průjezd se třemi půlkruhově zaklenutými arkádami; nad průjezdem je balkon. Nad rizalitem je trojúhelníkový fronton, nad jeho vrcholem kartuš s erbem. Zahradní průčelí je devítiosé, rovněž se středovým rizalitem.[1]

Po obou stranách jsou před hlavním průčelím přízemní hospodářské budovy, které vytvářejí čestný dvůr s kašnou.

Zámecký park má dvě části: původně barokní zahradu s lipovou alejí, spojující zámek s obcí, a krajinářský park oplocený zdí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c zámek - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-09-03]. Dostupné online. 
  2. LOUŽECKÝ, Pavel; DROCÁR, Jan. Historická šlechta – život po meči a po přeslici: Kálnoky z Köröspataku. www.historickaslechta.cz [online]. [cit. 2020-09-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VESELÝ, Aleš. Malířská a sochařská výzdoba kostela v Brodku u Prostějova. Brno, 2007. Bakalářská práce. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity. Vedoucí práce Lubomír Slavíček. Dostupné online.
  • STEINER, Petr: Hrabě Hugo Kálnoky de Köröspatak (1844–1928). Život a osudy šlechtice na konci 19. století. Časopis Matice moravské Roč. 141, č. 1 (2022), s. 77–105.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]