Bosumtwi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bosumtwi
Poloha
StátGhanaGhana Ghana
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Délka8,5 km
Ostatní
Nadm. výška107 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bosumtwi nebo také Bosomtwe je meteoritické jezero v Ghaně. Nachází se 30 kilometrů jihovýchodně od města Kumasi v nadmořské výšce 107 m a je obklopeno tropickým deštným lesem. Má rozlohu 49 km² a maximální hloubku 81 metrů, rozloha povodí je 400 km². Vyplňuje kráter zhruba kruhového tvaru, který vznikl při dopadu meteoritu před zhruba milionem let, tektity z té doby se nacházejí až na území Pobřeží slonoviny.[1] Jezero je bezodtoké a hlavním zdrojem vody jsou dešťové srážky. Je jediným přírodním jezerem na území Ghany.

Pro domorodé Ašanty je jezero posvátné, spojují ho s kultem zemřelých a postavou bohyně stvořitelky Asase Ya. Místní rybáři používají dřevěné čluny, protože podle jejich víry by dotek kovu jezero znesvětil.[2] V Bosumtwi žije endemická vrubozubcovitá ryba Hemichromis frempongi. Jezero je populární turistickou atrakcí, v roce 2016 bylo vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JONES, William B.; BACON, Michael; HASTINGS, Davis A. The Lake Bosumtwi impact crater [online]. The Geological Society of America, 1981-06-01 [cit. 2018-10-31]. Dostupné online. 
  2. BUTLER, Katherine. Bosumtwi crater, Ghana [online]. Mother Nature Network, 2012-11-25 [cit. 2018-10-31]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]