Boèhütte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boèhütte
Základní informace
Výstavba1894
Poloha
AdresaCanazei, ItálieItálie Itálie
PohoříSella
Nadmořská výška2 873 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horská chata Boèhütte (italsky Rifugio Boè, původně Bambergerhütte) je horská chata (útočiště) spolku Società degli Alpinisti Tridentini (SAT) nalézající se v horské skupině Sella v Dolomitech v nadmořské výšce 2873 m pod vrcholem Piz Boè. Je to jedna z nejvýše položených chat v Dolomitech.

Poloha a okolí[editovat | editovat zdroj]

Horská chata Boèhütte se nachází ve výšce 2873 m n. m. (podle jiných údajů 2871 m n. m.) ve středu náhorní plošiny Sella asi 700 m severozápadně od Piz Boè a nedaleko od Col Turond (2927 m). Sedlo, v němž se chata nachází, tvoří přechod mezi údolím Mittagstal na severovýchodě a údolím Val Lasties na jihozápadě. Severně od chaty se nachází vrcholy Sas de Mesdi (2978 m) a Forcella d'Antersas (2839 m). Několik metrů východně od chaty se nachází zemská hranice mezi provinciemi Trentino a Jižní Tyrolsko, i když chata je stále na území Trentina.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bambergerhütte pod Piz Boè - fotochromový tisk (kolem roku 1895)

Chatu postavila v roce 1894 bamberská sekce Německého a rakouského alpského klubu jako zděnou budovu s velkou terasou a pojmenovala ji Bambergerhütte. Po zničení chaty v první světové válce byla v roce 1921 spolu s dalšími 13 chatami DÖAV převedena na Società degli Alpinisti Tridentini (SAT), největší dílčí organizaci CAI. V roce 1924 byla znovu otevřena jako Boèhütte a v následujících letech a desetiletích se opakovaně rozšiřovala.

V roce 1992 vybavila hygienická služba (Servizio Opere Igienico Sanitarie) autonomní provincie Trento chatu experimentálním zařízením na úpravu a biologické čištění odpadních vod.

V letech 2018 až 2020 proběhly v horské chatě opět rozsáhlé renovační a rozšiřovací práce. Přístavba z dřívějších let, v níž se dříve nacházela jídelna, byla zbourána a nahrazena novou budovou (stavební objem: 3 306 m3). Zachovalá původní budova (1334 metrů3) byla zrekonstruována a zmodernizována. Nadmořská výška a s ní spojené krátké léto způsobily, že renovační práce trvaly po tak dlouhou dobu.

Tůry[editovat | editovat zdroj]

Chata Boèhütte leží na stezce Dolomiten-Höhenweg č. 2 a obvykle se navštěvuje v kombinaci s výstupem na vrchol Piz Boè. V zimě se nachází na oblíbeném lyžařském sjezdu údolím Mittagstal.

Přístup k chatě[editovat | editovat zdroj]

Turistické cíle[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boèhütte na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]