Bequia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bequia
Bequia
Bequia
StátSvatý Vincenc a GrenadinySvatý Vincenc a Grenadiny Svatý Vincenc a Grenadiny
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bequia je ostrov v Malých Antilách, který je součástí státu Svatý Vincenc a Grenadiny. Nachází se na severu ostrovního řetězce Grenadiny 5 km od ostrova Svatý Vincenc. Má rozlohu 18 km² a je druhým největším ostrovem země. Ostrov obývá okolo 5000 obyvatel, kteří jsou převážně afrického, skotského a karibského původu. Největším sídlem je Port Elizabeth.

Název ostrova znamená v jazyce původních obyvatel „země oblaků“.[1] Bequia je vyhledávána turisty, provozuje se zde jachting a sportovní potápění, na zdejších plážích žije kareta pravá. Dopravě na ostrov slouží mezinárodní letiště J. F. Mitchell Airport.

V šedesátých letech zde manželé Johnsonovi z USA vybudovali futuristický dům Moonhole, který patří k atrakcím ostrova.

Tradičním zaměstnáním místních obyvatel je lov keporkaků. Ostrované tak patří k domorodým komunitám, kterým Mezinárodní velrybářská komise udělila výjimku ze zákazu komerčního lovu kytovců – podmínkou je, že se ročně uloví maximálně tři kusy a bude se používat pouze tradiční metoda harpunování.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Karibské zapadákovy: Vítejte na ostrovech Bequia, Barbuda, Canouan a souostroví Bahía - Lidé a Země. Lideazeme.cz [online]. [cit. 2020-10-31]. Dostupné online. 
  2. Na jachtě k ostrůvkům Grenadin. E15.cz [online]. [cit. 2020-10-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]