Barrière de la Gare

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barrière de la Gare
Poloha
Adresabývalý 4. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barrière de la Gare byla brána městského opevnění v Paříži a zároveň celnice pro vybírání potravní daně na čáře. Nacházela se ve 13. obvodu.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

První brána byla postavena na břehu Seiny na dnešním Quai d'Austerlitz. Její součástí byl pavilon, který postavil architekt Claude Nicolas Ledoux.

Druhá brána byla postavena 200 m dále proti proudu, v místě dnešního Quai d'Austerlitz a Pont de Bercy v prodloužení současného Boulevardu Vincent-Auriol.

Tato druhá brána se nacházela 980 m od barrière d'Ivry umístěné na západě a Seina ji oddělovala od barrière de la Rapée umístěné na východě.

Obě brány se nacházely v bývalém 12. obvodu ve čtvrti Saint-Marcel.

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Brána byla pojmenován podle přístaviště Ivry, které zde bylo stavěno mimo Paříž na konci vlády Ludvíka XV., a které mělo chránit lodě před ledem. Tento přístav však nebyl nikdy dokončen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Claude-Nicolas Ledoux postavil v roce 1785 první celnici, která se nacházela na okraji Seiny, a která se skládala pouze z jedné budovy.

V roce 1818, po připojení vesnice Austerlitz, byla postavena druhá brána. Ta byla v roce 1832 navíc doplněna dvěma pavilony ve stylu Ledouxe.

Nedaleko se nacházela věznice Národní gardy, Hôtel des Haricots, nacházející se mezi Quai d'Austerlitz a železnicí Paříž-Orléans, na adrese 92, rue de la Gare, dnes 55, quai d'Austerlitz. Byli zde vězněni např. Alfred de Musset, Théophile Gautier, Paul Gavarni, Auguste de Châtillon, Alcide-Joseph Lorentz, Bertall, Alexandre-Gabriel Decamps, Achille Devéria, Frédéric Bérat, Théodore Pelloouquet nebo Jean-Louis-Auguste Commerson.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barrière de la Gare na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]