Autoresponder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Autoresponder spadá do oblasti e-mail marketingu a lze ho považovat za jeden z důležitých marketingových kanálů. Jedná se o e-maily, které jsou automaticky rozesílány příjemcům z databáze. Rozesílání probíhá na základě nějaké akce. Ta může být uskutečněna na webových stránkách. Příkladem je objednávka produktu z internetového obchodu. Na základě této objednávky se odesílá e-mail s jejím potvrzením.

Autoresponder může být taktéž označován jako automatický e-mail.

Velká výhoda automatického e-mailu spočívá v tom, že text e-mailu je vytvořen pouze jednou. Tento e-mail je poté rozesílán na každý kontakt, který je zaregistrovaný v interní databázi firmy nebo podnikatele.[1]

Autorespondery nemusejí sloužit jenom jako prostředek k potvrzení objednávky zboží. Lze je dále rozdělit. 

Typy automatických e-mailů [editovat | editovat zdroj]

Časové autorespondery[editovat | editovat zdroj]

Časový autoresponder je série e-mailů, které za sebou následují v určitém časovém období. Časový autoresponder lze využít například u uvítacích e-mailů.[2]

Autorespondery odesílané na základě provedené akce[editovat | editovat zdroj]

Kliknutí na odkaz v e-mailu[editovat | editovat zdroj]

Série e-mailů se odesílá na základě kliknutí na daný odkaz nebo tlačítko v jiném e-mailu (newsletter). Tímto způsobem lze rozeslat konkrétní nabídku produktů na základě toho, že uživatel projevil zájem o tento segment v některém z předchozích e-mailů.

Otevření e-mailového sdělení[editovat | editovat zdroj]

Automatické rozeslání série e-mailů kontaktům, které otevřely jiné e-mailové sdělení. Příkladem může být otevřený e-mail s akční nabídkou produktů. Na základě něho je možné odeslat další s připomenutím o blížícím se konci akce. 

Přihlášení k odběru[editovat | editovat zdroj]

Série e-mailů, na základě kterých se lze přihlásit k odběru v jiných kampaních. 

Dosažení cíle[editovat | editovat zdroj]

Cílem může být uskutečnění nějaké konverze na webových stránkách. Například dokončení objednávky, na základě které se zobrazí stránka s poděkováním za její uskutečnění. 

Změna údajů[editovat | editovat zdroj]

Automatické odeslání e-mailu, pokud uživatel změní své identifikační údaje. Často se využívá u uživatelských účtů.

Odeslání jiného autoresponderu[editovat | editovat zdroj]

Na základě této funkce lze libovolně kombinovat a vytvářet nekonečné série e-mailů. Tento typ pomáhá udržovat kontakt napříč všemi odběrateli během nákupního cyklu. 

Vyplnění data narození[editovat | editovat zdroj]

Je možné každoročně odesílat automatické e-maily uživatelům, kteří vyplnili tento údaj na internetových stránkách nebo e-mailu.[3]

On-line nástrojů, jež umožňují rozesílat automatické e-maily, je mnoho. V České republice se nejčastěji využívá MailChimp, GetResponse nebo SmartEmailing. 

On-line nástroje pro rozesílání automatických e-mailů[editovat | editovat zdroj]

MailChimp[editovat | editovat zdroj]

MailChimp vznikl okolo roku 2001 a v současné době se řadí mezi světovou e-mailovou marketingovou platformu. Jedná se o hojně využívaný marketingový nástroj, prostřednictvím kterého je denně posíláno přes miliardu e-mailů. Tento nástroj je velice oblíbený z toho důvodu, že byl vytvořen především pro  malé a střední podniky. MailChimp je neustále inovován, aby vyhověl požadavkům zákazníků a pomáhal jim v jejich růstu. [4]

GetResponse[editovat | editovat zdroj]

GetResponse vzniklo v roce 1997. Zabývá se komplexním řešením pro e-mail marketing u malých i větších organizací. GetResponse nabízí přehledné administrativní prostředí, ve kterém lze spravovat celé kampaně včetně autoresponderů.  K dispozici je i velké množství e-mailových šablon a užitečné statistické nástroje pro analýzu. [5]

SmartEmailing[editovat | editovat zdroj]

SmartEmailing je český nástroj pro správu e-mail marketingu. Nástroj nabízí mnoho užitečných funkcí od responzivních e-mailových šablon, segmentaci kontaktů až po přehledné vyhodnocení statistik e-mailových kampaní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SmartKampaně alias Autorespondery | SmartEmailing. SmartEmailing [online]. [cit. 2016-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-17. 
  2. How do I create a Time-Based Autoresponder? - GetResponse Support. GetResponse Support [online]. [cit. 2016-06-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. How do I create an Action-Based Autoresponder? - GetResponse Support. GetResponse Support [online]. [cit. 2016-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-13. (anglicky) 
  4. About | MailChimp. MailChimp [online]. [cit. 2016-06-16]. Dostupné online. 
  5. GETRESPONSE. About GetResponse. www.getresponse.com [online]. [cit. 2016-06-16]. Dostupné online.