Assumpta s Ježíškem z kostela sv. Jošta v Chebu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Assumpta s Ježíškem z kostela sv. Jošta v Chebu
Assumpta s Ježíškem z kostela sv. Jošta v Chebu
Assumpta s Ježíškem z kostela sv. Jošta v Chebu
Základní údaje
Rok vznikukolem r. 1500
Popis
Rozměry113 × 36 × 25,5 cm
Materiáldřevo, polychromie
Umístění
UmístěníGalerie výtvarného umění v Chebu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Assumpta s Ježíškem z kostela sv. Jošta v Chebu (kolem r. 1500) byla součástí vybavení již neexistujícího gotického kostela sv. Jošta (postaven 1430–1439, zbourán 1968)[1] v Chebu. Jako zápůjčka Městského muzea Františkovy Lázně (inv. č. S 88) je vystavena v expozici chebské gotiky Galerie výtvarného umění v Chebu.

Popis a zařazení[editovat | editovat zdroj]

Plně plastická dřevěná socha 113 × 36 × 25,5 cm, vzadu vyhloubená, se zbytky původní polychromie. Chybí levá ruka Panny Marie, pravá noha a obě ruce Ježíška. Restaurovali J. Tesař (1970) a J. Živný (1986).

Štíhlá socha Panny Marie je mírně esovitě prohnutá, s hlavou nakloněnou k levému rameni a vysunutým levým bokem. Váha spočívá na levé noze, špička volné pravé nohy je vysunuta na podstavec se srpkem měsíce a lidskou tváří. Madona drží pravou rukou vzpřímenou postavu Ježíška, nelogicky umístěného nad volnou nohou. Ježíšek je oděn do dlouhé košilky s límcem, má zkřížené nohy a obličej obrácen k věřícím, kterým pravděpodobně žehnal. Oba nevýrazné obličeje jsou oválného tvaru se širokými čely, nehluboko zasazenýma očima a úzkými rty. Spodní šat Marie není přepásán a splývá v několika vertikálních záhybech až k podstavci. Plášť je sepnutý na hrudi a vine se pod levou rukou před tělem mělkým mísovitým záhybem. Pod pravou rukou je zakončen krátkým trubicovitým cípem. Směrem k podstavci je plášť uvnitř trojúhlého útvaru členěn klikatícími se nízkými ostrými řasami.

Socha je příkladem domácí chebské produkce z přelomu 15. a 16. století. Typem obličejů odpovídá sochám, které vznikly v okruhu dílny Mistra Madony z Kamenné ulice.[2]

Podle Ševčíkové, která klade vznik sochy k roku 1510, je tato méně kvalitní dílenská práce ohlasem nových stylových proudů a výsledkem skládání motivů převzatých z různých vzorů. Posazení dítěte nad volnou nohou odpovídá švábské orientaci, oblečený Ježíšek má pravděpodobný vzor v Madoně z Kamenné ulice. Typ hlavy odkazuje ke starší tradici, např. ke skupině soch tzv. Mistra doupovské madony nebo k Marii z Navštívení (GVU Cheb).[3]

Příbuzná díla[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zničené kostely: kostel sv. Jošta (Jodoka)
  2. Vykoukal J, 2009, s. 225-226
  3. Ševčíková J, 1975, s. 55-56

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Vykoukal (ed.), Umění gotiky na Chebsku, Galerie výtvarného umění v Chebu 2009, ISBN 978-80-85016-92-5
  • Jana Ševčíková, Chebská gotická plastika, Galerie výtvarného umění v Chebu 1975