Asociace samostatných odborů České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Asociace samostatných odborů)

Asociace samostatných odborů České republiky (ASO ČR) je sdružení nezávislých odborových svazů v České republice. ASO je druhou největší odborovou centrálou v Česku. Spolu s ČMKOS zastupuje odbory v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Odborové svazy sdružené v ASO jsou politicky nezávislé, svobodné a mají vlastní identitu a sdružují cca 85 tisíc členů (r. 2017)[1]. Některé svazy mají zřízené své regionální pracoviště. Sekretariát ASO ČR sídlí v ulici Tyršova 1811/6 v Praze 2.

Historie[editovat | editovat zdroj]

ASO ČR vznikla v červenci 1995 a zakladateli byl Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy, Jednotný svaz soukromých zaměstnanců a Odborový svaz severozápadních energetiků. V průběhu dalších let přistoupily k této centrále další odborové svazy jako například Odborové sdružení železničářů, Odborový svaz ploché sklo, Odborový svaz zaměstnanců jaderné energetiky a Řídící letového provozu. S ASO spolupracují i některé samostatné odborové svazy či samostatné základní organizace.

Předsedové[editovat | editovat zdroj]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Členy Asociace samostatných odborů ČR jsou:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Centrály: Odborům přibývá členů, počet dorovnává úbytek odborářů | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2018-06-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]