Artists4Ceasefire

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Umělci pro příměří
Artists4Ceasefire
Vznik2023
Oficiální webartists4ceasefire.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Umělci pro příměří (Artists4Ceasefire) je neformální skupina herců, filmařů a dalších umělců usilujících o okamžité a trvalé příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem (2023–2024), dodávky humanitární pomoci civilistům a propuštění všech rukojmí. Iniciativa vznikla 20. října 2023.

Původně skupina převážně amerických umělců získala přívržence i v dalších zemích, kteří se snaží oslovit místní politiky a veřejnost k podpoře svých požadavků.

Symbol ruky[editovat | editovat zdroj]

„Červené pozadí odznaku symbolizuje naléhavost výzvy k záchraně životů. Oranžová ruka vyjadřuje krásné společenství lidí ze všech prostředí, kteří se spojili na podporu lidskosti. Srdce, jež je uprostřed ruky, je výzvou, aby nás vždy vedlo srdce a láska,“ uvádí organizace na svém webu.[1] Podle webu Snopes měla být inspirací pro vznik ulsterská rudá ruka (symbol pro irskou provincii Ulster).[2]

Izraelská vláda a novinář deníku New York Post, David Kaufman, naopak poukázali na přílišnou podobnost symbolu se symbolem červené ruky připomínající zlynčování dvou izraelských vojáků v Ramalláhu.[3] Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého je navíc symbol nutné vykládat v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu, v němž je Palestinci používán právě jako symbol masakru Židů.[4][5][6] Volbu nevhodného symbolu zkritizovala i Brooke Goldsteinová, šéfka organizace Lawfare Project bojující za lidská práva po celém světě, jež jej považuje za „groteskní symbol vražedné nenávisti k Židům“.[4]

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

96. ročník udílení Oskarů[editovat | editovat zdroj]

Během 96. ročníku udílení Oscarů měli někteří umělci (Billie Eilish, Mark Ruffalo, …) připnutý na oděvu odznak se symbolem oranžové ruky s červeným srdcem na červeném pozadí. Odznak má symbolizovat naléhavost situace (červené pozadí), spojení lidí z různých prostředí (oranžová ruka) a potřebu vnímat situaci srdcem a s láskou (červené srdce).[7]

66. ročník udílení cen Grammy[editovat | editovat zdroj]

Během předávání cen na 66. ročníku udílení cen Grammy vyjádřila svou podporu iniciativě skotská zpěvačka Annie Lennox a někteří další umělci měli připnutý odznak iniciativy na oblečení.

Otevřený dopis americkému prezidentovi Joe Bidenovi[editovat | editovat zdroj]

Iniciativa také stojí za otevřeným dopisem americkému prezidentovi Joe Bidenovi a Kongresu Spojených států amerických požadujícím aktivitu amerických politiků směrem k okamžité deeskalaci situace, poskytnutí humanitární pomoci a zajištění okamžitého příměří.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Artists4Ceasefire. Artists4Ceasefire [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. IZZO, Jack. What Did the Pins Worn by Celebrities at the 2024 Oscars Mean?. Snopes [online]. 2024-03-12 [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Dopis vládě ČR, aby vyzvala k příměří v Gaze, podepsalo 339 umělců | ČeskéNoviny.cz. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 
  4. a b HORÁKOVÁ,HOL, Pavlína. Bezpečnostní analytik o podpoře Palestiny mezi hvězdami: Ostrý vzkaz Klusovi a dalším. Blesk.cz [online]. 2024-04-02 [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 
  5. BBC News | MIDDLE EAST | Lynch mob's brutal attack. news.bbc.co.uk [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 
  6. ADIV, Sterman. ‘We were in a craze to see blood’. www.timesofisrael.com [online]. [cit. 2024-04-13]. Dostupné online. 
  7. https://www.artists4ceasefire.org/about

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]