Anténa Kulikov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Struktura antény Kulikov
Anténa Kulikov v před napnutím do pracovní polohy na radiostanici R-105M (nahoře)
Smotaná anténa Kulikov držená v ruce, je vidět detail napínacího kloubu
Smotaná anténa Kulikov

Anténa Kulikov (článková anténa, hovorově „Kulikovka“) je skládací prutová anténa určená pro použití s přenosnými a automobilovými radiostanicemi. Pojmenována po svém vynálezci Sergeji Alexejeviči Kulikovovi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Anténa Kulikov je tvořena řadou malých profilovaných hliníkových korálků navlečených na ocelovém lanku. Horní konec lanka je upevněn ve špičce antény, spodní konec je připojen k jednoduchému napínacímu mechanismu tvořenému kloubem a opatřen konektorem pro připojení k radiostanici. Při napnutí kabelu se korálky stlačí k sobě a utvoří pevný avšak pružný a elektricky vodivý prut, který snese dosti velké příčné zatížení: otřesy při pohybu, rány od větví, nápor větru atd. Po uvolnění napnutí lanka lze anténu srolovat do malého a skladného kroužku.[1] Anténa se připojuje přímo k tělu radiostanice nebo do držáku na boku vozidla. Délka antény je obvykle od 1 do 2 m (např. u radiostanic řady R-105 je anténa dlouhá 1,5 m).

Použití[editovat | editovat zdroj]

Anténa Kulikov byla široce používána v sovětských vojenských a civilních komunikačních zařízeních. Bylo jí vybaveno mnoho vojenských přenosných HF a VHF radiostanic jako např. R-104, R-105, R-107M, R-126, R-159, nebo přijímač R-311 a mnoho jiných.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Антенна Куликова na ruské Wikipedii.

  1. Антенна Куликова. www.mobilradio.ru [online]. [cit. 2022-01-18]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]