Active Yaw Control

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Active Yaw Control (zkr. AYC) je automobilová funkce, která používá aktivní diferenciál k přenosu točivého momentu na kola, které mají momentálně vyšší přilnavost. Na rozdíl od tradičních mechanických samosvorných diferenciálů, AYC je řízena elektronicky.[1][2]

Lancer Evolution IV GSR s AYC (Japonsko, 2014)

AYC byla navržena automobilkou Mitsubishi Motors a poprvé byla představena na vozidle Lancer Evolution IV. Byla montovaná do každé následující generace, a také byla použita v Mitsubishi Galant VR-4 verzi osmé generace vozu Mitsubishi Galant sedan a Legnum wagon. Pozdější vývoj vedl ke S-AYC (Super-Active Yaw Control), která byla nejprve představena ve vozidle Mitsubishi Lancer Evolution VIII, který využíval planetovou převodovku, která mohla přenést ještě větší točivý moment než předchozí systémy.[3][4] AYC a S-AYC bylo možné vidět i v několika konceptech na základě Lanceru Evolution, jak CZ3 Tarmac, Tarmac Spyder, Montero Evolution, RPM 7000 nebo Concept-X.[5]

AYC je založena na počítačově-řízeném zadním diferenciálu, který aktivně rozděluje točivý moment na základě informací od různých snímačů ve vozidle, které měří podélné a příčné zrychlení vozidla, řízení, brzdy a pozice plynového pedálu.[2] Když je vozidlo vybaveno ABS rovněž jsou zahrnuty vstupní parametry. Dosahuje to pomocí dvou hydraulických spojek, které omezují točivý moment na jednotlivé nápravy. AYC je systém orientovaný na výkon, který má za cíl zvýšit rychlost v zatáčkách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Active Yaw Control na slovenské Wikipedii.

  1. Mitsubishi Technical Features: Active Yaw Control Archivováno 26. 4. 2007 na Wayback Machine., Mitsubishi Motors UK website.
  2. a b "What is Active Yaw Control (AYC)?" Archivováno 12. 11. 2020 na Wayback Machine., Mitsubishi Lancer Rejstřík FAQ.
  3. "Latest MMC Technologies and Future Goals" Archivováno 30. 5. 2007 na Wayback Machine., Mitsubishi Motors website.
  4. "Development of Super AYC" Archivováno 12. 11. 2006 na Wayback Machine., Yuichi Ushiroda, Kaoru Sawas, Naoki Takahashi, Keiji Suzuki & amp; Kunihiro Manabe, Mitsubishi Motors website.
  5. Future and Concept Mitsubishi Cars [online]. www.mitsubishicars.com [cit. 2016-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-02-05.