Ab initio modelování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ab initio modelování nebo také Ab initio predikce proteinové struktury (z lat. ab initio = od počátku) je forma predikce 3D struktury proteinu využívaná v případech, kdy pro hledaný protein neexistují strukturní homology, a tedy je nutné tento protein vymodelovat bez předchozích znalostí. Jde o velmi nepřesnou metodu využívanou v krajních případech v drug designu při modelování molekulárních cílů.[1][2]

Kromě toho, že jde v případě neznámého templátu o jedinou možnou použitelnou metodu, má také potenciál objasnit fyzikálně-chemický princip skládání proteinů v přírodě.[1] Z důvodu nepřesnosti ji lze použít pouze u malých proteinů s velikostí menší než 200 aminokyselin.[3]

Metoda ab initio je obvykle postavena na vygenerování několika mnoho možných konformací proteinu ze známé aminokyselinové frekvence a následné selekce finálních modelů. Pro účely rychlejší selekce požadovaných struktur (= struktury odpovídající nativnímu energetickému stavu molekuly) je využíváno několika algoritmů. Na internetu lze také najít několik open-source programů, které s těmito algoritmy pracují, jako je například ROBETTA nebo QUARK.[3]

Základní algoritmy využívané pro ab initio modelování[editovat | editovat zdroj]

Force fields[editovat | editovat zdroj]

Force fields je metoda využívající znalostí fyzikálních vlastností aminokyselin k sestavení tvaru (konformace) s nejnižší energií.

Zkráceně: Známe primární strukturu polypeptidu a chceme najít nejvhodnější terciární seskupení této sekvence, tedy konformaci s nejnižší volnou energií.

Základem je tvorba prostoru pro hledání správných konformací – search space. Jde o kolekci všech možných konformací, kterou může námi známá sekvence aminokyselin zaujmout. Každý bod v tomto prostoru potom představuje jednu jedinou konformaci s odpovídající energií. Úkolem algoritmu je v tomto prostoru najít požadovanou konformaci s nejnižší energií.[2][3]

Local search algoritmus[editovat | editovat zdroj]

Local search algoritmus prochází vytvořený prostor konformací hledaného proteinu a každý bod porovnává s body sousedícími. Pro proteinové struktury lze jako sousedící body rozumět vytváření malých změn ve výchozí konformaci. S tou, která způsobí největší propad energie, pokračuje algoritmus dál (tahle konformace se stává novou „výchozí“ konformací).[3] Algoritmus tedy v každém kroku hledá lokální minimum neboli nejnižší hodnotu ze sousedících konformací.

Hledání je ukončeno ve chvíli, kdy již nelze u získané konformace provést takovou modifikaci, která by vedla k propadu energie.[3] V případě, že tato konformace odpovídá nejnižší dosažitelné energii, jedná se o globální minimum.

Protože výchozí konformace proteinu je určena algoritmem náhodně, je důležité celý proces několikrát opakovat s rozdílnými počátečními konformacemi, abychom skutečně získali konformaci odpovídající globálnímu minimu.[3]

Pozornost by zároveň měla být věnována i těm konformacím, které sice globálnímu minimu neodpovídají, ale které jsou v určitém sledu modifikací konečným lokálním minimem. Jde vlastně o konformace, které již kolem sebe nemají žádné sousedící body s nižší energií (nelze u nich provést další modifikace ke snížení energie), a proto jimi tato větev končí. Ty, ačkoliv globální minimum by mělo odpovídat nejpravděpodobnější podobě nativního proteinu, mohou být výhodnější pro některé experimenty a nebo přímo odpovídat nativní podobě proteinu (ten totiž v nativní formě nemusí vždy zaujímat nejnižší energii).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b LEE, Jooyoung; WU, Sitao; ZHANG, Yang. Ab initio protein structure prediction. Kapitola 1, s. 1-26. Redakce D. J. Rigden. From Protein Structure to Function with Bioinformatics [online]. Springer-London, 2009 [cit. 2024-01-15]. S. 1-26. Dostupné online. 
  2. a b YUAN, Xin; SHAO, Yu; BYSTROFF, Christopher. Ab Initio Protein Structure Prediction Using Pathway Models. Comparative and Functional Genomics. 2003, roč. 4, čís. 4, s. 397–401. Dostupné online [cit. 2024-01-15]. ISSN 1531-6912. DOI 10.1002/cfg.305. PMID 18629080. (anglicky) 
  3. a b c d e f COMPEAU, Phillip. Ab initio Protein Structure Prediction. Biological Modeling [online]. [cit. 2024-01-15]. Dostupné online. (anglicky)