17. sekretariát ústředního výboru Komunistické strany Číny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

17. sekretariát ústředního výboru Komunistické strany Číny (čínsky v českém přepisu Čung-kuo kung-čchan-tang ti-š’-čchi-ťie čung-jang šu-ťi-čchu, pchin-jinem Zhōngguó Gòngchǎndǎng dìshíqījiè Zhōngyāng Shū​jichù, znaky 中国共产党第十七届中央书记处) byl v letech 2007–2012 skupinou několika členů ústředního výboru Komunistické strany Číny, která byla částí širšího vedení Komunistické strany Číny a podílela se na každodenním řízení strany.

Sedmnáctý sekretariát byl zvolen 22. října 2007 na prvním zasedání 17. ústředního výboru zvoleného na závěr XVII. sjezdu KS Číny. Sekretariát sestával ze šesti osob (o jednu méně než v předešlém volebním období) – vedl jej Si Ťin-pching jako výkonný tajemník, členy sekretariátu byli dále Liou Jün-šan, Li Jüan-čchao, Che Jung, Ling Ťi-chua a Wang Chu-ning. Z minulého volebního období zůstali Liou Jün-šan a Che Jung, ostatní tajemníci byli v sekretariátu noví.[1]

Z hlediska zastávaných funkcí a úřadů tajemníci sekretariátu stáli v čele nejdůležitějších sekcí stranického aparátu, ale v kontrastu k předešlým desetiletím vypadli tajemníci působící v ozbrojených silách, orgánech bezpečnosti nebo ekonomických a finančních rezortech vlády. Tajemníci sekretariátu tudíž odpovídali za stranickou ideologii a propagandu (Liou Jün-šan), organizaci strany (Li Jüan-čchao), kontrolní orgány strany (Che Jung), tok informací a logistiku vedení strany (Ling Ťi-chua) a přípravu podkladů a návrhů pro vedení strany (Wang Chu-ning).[1] Výjimkou mezi tajemníky byl jejich vedoucí, Si Ťin-pching, který – v rámci přípravy na převzetí vedoucích funkcí ve straně a státu (generálního tajemníka, předsedy vojenské komise a prezidenta) – byl kromě vedoucího postavení v sekretariátu zvolen i místopředsedou ústřední vojenské komise a viceprezidentem Čínské lidové republiky.

Složení sekretariátu[editovat | editovat zdroj]

Jako úřad je uvedeno zaměstnání a funkce vykonávané v době členství v sekretariátu.

17. sekretariát ÚV KS Číny (říjen 2007 – listopad 2012)
Minulé
období
Jméno Rok
narození
Úřady a funkce Další
období
civilní stranické civilní státní a jiné vojenské
Výkonný tajemník sekretariátu
Si Ťin-pching
习近平
1953 člen stálého výboru politbyra,
ředitel Ústřední stranické školy
viceprezident místopředseda Ústřední vojenské komise KS Číny (od října 2010),
místopředseda Ústřední vojenské komise ČLR (od října 2010)
18., 19. politbyro
Ostatní tajemníci sekretariátu
16. politbyro,
16. sekretariát
Liou Jün-šan
刘云山
1947 člen politbyra,
místopředseda Ústřední komise pro řízení výstavby duchovní civilizace,
vedoucí oddělení propagandy ÚV
18. politbyro,
18. sekretariát
Li Jüan-čchao
李源潮
1950 člen politbyra,
vedoucí organizačního oddělení ÚV
18. politbyro
16. sekretariát Che Jung
何勇
1940 člen ÚV,
zástupce tajemníka Ústřední komise pro kontrolu disciplíny KS Číny
Ling Ťi-chua
令计划
1956 člen ÚV,
vedoucí Hlavní kanceláře ÚV
Wang Chu-ning
王沪宁
1955 člen ÚV,
ředitel Politického výzkumného úřadu ÚV
18., 19. politbyro,
19. sekretariát

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b MILLER, Alice. Xi Jinping and the Party Apparatus. China Leadership Monitor. Červen 2008, čís. 25, s. 3–4. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MILLER, Alice. Xi Jinping and the Party Apparatus. China Leadership Monitor. Červen 2008, čís. 25. Dostupné online. (anglicky)