Žďárec (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žďárec
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba2. polovina 13. století
Zánik1. polovina 14. století
Stavebníkneznámý
Další majiteléneznámý
Současný majitelČeská republika
Poloha
AdresaŽďárec, k. ú. Rojetín, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Žďárec
Žďárec
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Žďárec stával nad pravým břehem říčky Libochůvky na jihozápad od obce Žďárec, na katastru obce Rojetín. Typologicky stojí na rozhraní mezi hradem a tvrzí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka a zároveň také jediná pochází z roku 1365. Jméno objektu se nedochovalo. V zápise do zemských desk sloužil jako topografický bod pro vymezení hranice panství. V té době už byl nejspíš opuštěný, protože v roce 1358 došlo k připojení Žďárce k Víckovu. Archeologický průzkum datoval existenci hradu od 2. poloviny 13. do 1. poloviny 14. století.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ze severu a západu byl objekt chráněn strmými svahy ostrožny, na které stál. Z východu, kde je svah mírnější, jej doplňoval dvojitý val s příkopem. Přístupová cesta vedla od jihu, kde cestu přehrazoval příkop. Vlastní hradní areál měl tvar lichoběžníka, přičemž směrem k severu se zužuje. Zbytky zdiva na východě ukazují na alespoň částečně kamennou hradbu. Podoba budov se nedá určit, pouze na západě se dochovala 6,5 metru široká prohlubeň, snad zbytek po obdélné budově, ovšem mohlo se jednat i o nedokončený příkop.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]