Škotová spojka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Škotový uzel

Škotová spojka či škotový uzel (někdy také skotská spojka či tkalcovský uzel; slangově škoťák) se hodí ke spojení dvou lan nestejného průměru, materiálu i vlastností. Může tak spojit dvě nitě při tkaní koberce, přivázat lanko ke stanové celtě. Stavební a přístavní dělníci tento uzel často používají k připevnění ocelového lana na hák pro zvedání jeřábem.

Je trochu podobný dračí smyčce. Rozdíl je však ve stylu vázání a především v pevnosti uzlu. Také se snadno rozvazuje a neničí lana.

Škotový uzel byl pro námořníky velkým zlepšením, protože uvázání uvolněného cípu plachty zvládl tento uzel s náramnou jednoduchostí a v každé situaci.

Postup vázání[editovat | editovat zdroj]

Rybářská síť ze škotových uzlů

Z méně ohebného ze spojovaných lan se vytvoří ohyb. Lano, které je potřeba na druhé navázat, se provlékne ohybem, obtočí se kolem prvního lana a provlékne pod druhým. Na jedné straně uzlu je vidět „podkovička“, na druhé typický „křížek“.[1]

K vázání se také pojí pohádka:

Jednou pluli řekou dva úhoři. Z ničeho nic se potkali. Ten jeden byl starší, silnější, méně ohebný, ale rozumný. Moc o seznamování nestál, proto uplaval. Ten mladší úhoř byl mladší a zvědavý a protože byl i rychlejší, staršího podplaval. Jak prozkoumával novou známost, obkroužil ji. Když to zůstalo bez odezvy, otočil se taky, ještě jednou se o staršího otřel a odplaval. Jaké překvapení bylo, když se od sebe nemohli oddělit.
— [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Brabourci Modřice, pionýrský turistický oddíl, video Škotová spojka (škoťák) dostupné online
  2. Kamzíci Brno, tábornický klub, uzly a uzlování dostupné online

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČSN 73 2610 Uzlování – Terminologie

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]