Řád Rio Branco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Rio Branco
Ordem de Rio Branco
Velkokříž
Velkokříž
Uděluje

Prezident Brazílie
Typ záslužný řád
Založeno 5. února 1963
Stát BrazílieBrazílie Brazílie
Způsobilost občané Brazílie i cizí státní příslušníci
Uděluje se za zásluhy pro stát
Status dosud udílen
Zakladatel João Goulart
Hlava řádu Prezident Brazílie
Třídy velkokříž
velkodůstojník
komtur
důstojník
rytíř
medaile
Řádový odznak, zadní strana
Řádový odznak, zadní strana

Řád Rio Branco (portugalsky: Ordem de Rio Branco) je státní vyznamenání Brazilské republiky. Založen byl roku 1963 a udílen je občanům Brazílie i cizím státním příslušníkům. Velmistrem řádu je úřadující prezident republiky.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád založil prezident João Goulart dekretem č. 51697 ze dne 5. února 1963.[1] Pojmenován byl po brazilském politikovi a státníkovi José Paranho, baronu z Rio Branco, který na počátku 20. století definoval a upevnil státní hranice Brazílie. Velmistrem řádu je úřadující prezident Brazílie.[1] Kancléřem řádu je ministr zahraničních věcí Brazílie.[2][3] Udílen je za záslužné činy fyzickým i právnickým osobám a to jak Brazilcům, tak cizincům. Vyznamenání se uděluje jednou ročně v den narozenin barona z Rio Branco a to vždy 20. dubna.

Řád byl reformován dekretem č. 66434 ze dne 10. dubna 1970 a opětovně dekretem č. 73876 ze dne 29. března 1974.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar bíle smaltovaného maltézského kříže. Uprostřed je kulatý medailon. Medailon je lemován tmavě modře smaltovaným kruhem se zlatým nápisem UBIQUE PATRIAE MEMOR. V medailonu je zeměkoule svým vzhledem odpovídající vyobrazení zeměkoule na brazilské vlajce. Na zadní straně jsou životní data barona z Rio Branco 18451912.[1]

Řádová hvězda má tvar osmiúhelníku s konkávními stranami, který se skládá z různě dlouhých paprsků. Na osmiúhelníku je položen řádový odznak.[1]

Stuha je modrá s bíle lemovanými okraji.[1]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád je udílen v pěti třídách. K řádu náleží také záslužná medaile.[1][4]

  • velkokříž (Grã-Cruz) – Řádový odznak se nosí na široké stuze spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi. Počet žijících členů řádu v této třídě není omezen.
  • velkodůstojník (Grande Oficial) – Řádový odznak se nosí na stuze kolem krku. Řádová hvězda se nosí nalevo na hrudi. Počet žijících členů v této třídě je omezen na 60.
  • komtur (Comendador) – Řádový odznak se nosí na stuze kolem krku. Řádová hvězda této třídě již nenáleží. Počet žijících členů této třídy je omezen na 50.
  • důstojník (Oficial) – Řádový odznak se nosí na úzké stuze s rozetou nalevo na hrudi. Počet žijících členů řádu v této třídě je omezen na 40.
  • rytíř (Cavaleiro) – Řádový odznak se nosí na úzké stuze bez rozety nalevo na hrudi. Počet žijících členů v této třídě je omezen na 30.
  • medaile (Medalha) – Počet žijících nositelů medaile není omezen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден Риу-Бранку na ruské Wikipedii.

  1. a b c d e f World Orders of Knighthood & Merit. Příprava vydání Guy Stair Sainty, Rafal Heydel-Mankoo. Buckingham: Burke's Peerage, 2006. ISBN 978-0-9711966-7-4. S. 905–906. 
  2. Decreto nº 51.697. www.planalto.gov.br [online]. [cit. 2020-04-05]. Dostupné online. 
  3. Ordem de Rio Branco. www.itamaraty.gov.br [online]. [cit. 2020-04-05]. Dostupné online. 
  4. Regulamento da Ordem de Rio Branco. www.itamaraty.gov.br [online]. [cit. 2020-04-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]