Řád Manuela José Hurtada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Manuela José Hurtada
Orden Manuel José Hurtado
Uděluje

Prezident Panamské republiky
Typ záslužný řád
Založeno 27. listopadu 1959
Stát PanamaPanama Panama
Uděluje se za zásluhy v kulturní a vzdělávací oblasti
Status dosud udílen
Hlava řádu Prezident Panamy
Třídy člen
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád Manuela José Hurtada (španělsky: Orden Manuel José Hurtado) je státní vyznamenání Panamské republiky. Založen byl roku 1959 a udílen je za zásluhy v kulturní a vzdělávací oblasti.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dekretem č. 412 ze dne 27. listopadu 1959. Pojmenován byl po stavebním inženýru a učiteli Manuelovi José Hurtadovi, který je považován za zakladatele školského systému v Panamě. Řád je každoročně udílen 1. prosince, a to učitelům, školám, občanským skupinám, náboženským společnostem, rodičům, obchodům, institucím a organizacím, které se významně zapojili do kulturní či vzdělávací činnosti. Udílen je v jediné třídě.[1]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má kulatý tvar o průměru 70 mm a vyroben je ze stříbra. Uprostřed je zlatý portrét Manuela José Hurtada, který obklopuje zlatý nápis MANUEL JOSÉ HURTADO, PADRE DE LA EDUCACIÓN PANAMEÑA (Manuel José Hurtado, otec panamského školství).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Order of Manuel José Hurtado na anglické Wikipedii.

  1. Orden Manuel José Hurtado | Educa Panamá. web.archive.org [online]. 2012-04-25 [cit. 2020-07-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-04-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]