Řád Daniela Haličského

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Daniela Haličského
Орден Данила Галицького
Uděluje

Ukrajina
Založeno 20. února 2003
Stát UkrajinaUkrajina Ukrajina
Heslo Родина и честь (vlast a čest)
Způsobilost občané Ukrajiny
Uděluje se za významný osobní přínos k rozvoji Ukrajiny, za služby Ukrajině a jejímu lidu
Status dosud udílen
Třídy 1
Statistiky
Poprvé uděleno 22. srpna 2003
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád kněžny Olgy
Nižší Kříž Ivana Mazepy

Řád Daniela Haličského (ukrajinsky Орден Данила Галицького) je ukrajinské státní vyznamenání založené roku 2003. Udílen je občanům Ukrajiny za významný osobní přínos k rozvoji Ukrajiny, za služby Ukrajině a jejímu lidu.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen ukrajinským parlamentem dne 20. února 2003 zákonem č. 580-IV O změnách zákona Ukrajiny O státní vyznamenáních Ukrajiny.[1] Pojmenován byl po prvním a zároveň posledním haličsko-volyňském králi Danielu Romanovičovi Haličském. Udílen je příslušníkům ozbrojených sil Ukrajiny stejně jako státním úředníkům za významný osobní přínos při budování Ukrajiny a za svědomitou a bezchybnou službou ukrajinskému lidu. Může být udělen pouze občanům Ukrajiny. Nelze jej udělit jedné osobě vícekrát. Tento řád může být udělen i posmrtně. Heslem řádu je vlast a čest (Родина и честь).

Dne 24. dubna 2003 byla na základě dekretu prezidenta republiky pověřena Komise pro státní vyznamenání a heraldiku, aby do dvou měsíců zorganizovala vypracování návrhu na vzhled insignií nově založeného řádu. Návrh měli vypracovat přední odborníci v oblasti faleristiky.[2] Dne 30. července 2003 byla dekretem prezidenta Ukrajiny Leonida Kučmy č. 769/2003 schválena listina s popisem insignií řádu.[3] Poprvé byl řád udělen 22. srpna 2003 v souladu s dekretem prezidenta č. 876. Prvním příjemcem se stal předseda Státního výboru Ukrajiny pro záležitosti veteránů Sergej Vasiljevič Červonopiskij.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak je vyroben ze stříbra. Má tvar rovnostranného kříže s rozšířenými stranami, jejichž okraje jsou směrem dovnitř konkávní. Ramena kříže jsou pokryta modrým smaltem. Uprostřed kříže je kulatý červeně smaltovaný medailon s pozlacenou podobiznou Daniela Haličského a nápisem Данила Галицкий ve spodní části. Kříž je po obvodu lemován staroruským ornamentem. Zadní strana je hladká se sériovým číslem. Velikost odznaku je 45 mm.[4]

Stuha z hedvábného moaré je světle červená. Pruh této barvy je široký 12 mm. Na něj z obou stran navazují proužky žluté barvy široké 1 mm a modré pruhy široké 7 mm.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден Данилы Галицкого na ruské Wikipedii.

  1. Про внесення зміни до Закону України "Про державні нагороди України". Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Всі документи бази даних "Законодавство України" (станом на 22 травня 2021 р.) / Законодавство України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  3. Про орден Данила Галицького. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  4. a b Государственная награда Украины – «Орден Данилы Галицкого» - Официальное представительство Президента Украины. web.archive.org [online]. 2008-04-01 [cit. 2021-05-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-04-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]