Řetězový most v Jaroměři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
řetězový most v Jaroměři
Základní údaje
StátČeskoČesko Česko
PřesLabe
Souřadnice
Parametry
Délka41 m a 29 m
Šířka10,85 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řetězový most v Jaroměři překonával v letech 1831–1884 Labe na místě dnešního Tyršova mostu, tvoří západní vjezd na hlavní náměstí v centru Jaroměře. Řetězový most byl dominantou města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě současného mostu byl říční brod.[1] Později zde byl postaven dřevěný krytý most.

22. srpna 1831 byl položen základní kámen nového, řetězového mostu, který byl stavěn státním nákladem.[2] Jeho stavbou byl pověřen inženýr Bedřich Schnirch. Na mostu byla tabulka s latinským nápisem, že železo k mostu dodala Růženina huť hraběte Kolovrata Libštejnského a železnou konstrukci provedl roku 1831 Ferdinand Heyd, ředitel těchto hutí.[2] 27. srpna 1836 se na most přijel podívat císař Ferdinand V. Během prusko-rakouské války roku 1866 byl most kvůli znesnadnění postupu nepřátelských vojsk částečně rozebrán, odstraněny z něj mostnice a na svém místě tak zůstaly jen nosné řetězy a táhla od nich.[3][4] Přestával však malou nosností i šířkou vyhovovat rozvíjejícímu se městu, při dopravě těžších nákladů musely být nakladeny po délce mostu silné fošny, aby se tak tíha nákladu rozložila po mostnicích stejnoměrněji.[2] Most byl známý tím, že se velmi houpal a vyžadoval časté opravy.[2] Proto byl vypracován projekt nového, železného mostu. V roce 1884 byl řetězový most snesen a nahrazen novou, příhradovou konstrukcí tzv. Erárního mostu, který zde stál až do roku 1932.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Most byl 41 metrů dlouhý. Prostor mezi vstupními pylony byl velice úzký, takže kočí museli jezdit přes most velice opatrně.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tyršův most, klíčová stavba Jaroměře, získá po rekonstrukci původní historický vzhled i vybavení. Hradec Králové [online]. 2018-05-20 [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 
  2. a b c d Řetězový most přes Labe v Jaroměři, Payne.cz
  3. Tyršův most v Jaroměři. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 
  4. a b Dušan Josef: JAROMĚŘ (Náchod) - gotický, barokně upravený silniční most Archivováno 15. 5. 2022 na Wayback Machine., Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]