Zpěv před evangeliem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aklamace před evangeliem (též zpěv před evangeliem) je část římskokatolické mešní liturgie, která předchází bezprostředně před čtením evangelia. Obecně je upravena Všeobecnými pokyny k Římskému misálu v článcích 62 až 64.[1]

Po čtení, které bezprostředně předchází evangeliu, se zpívá Aleluja nebo jiný předepsaný zpěv, jak to vyžaduje liturgická doba. Tato aklamace tvoří samostatný obřad či úkon, jímž shromáždění věřících vítá Pána, který k němu má promlouvat, pozdravuje ho a zpěvem vyznává svou víru. Aklamaci zpívají všichni vstoje, začíná liturgická schola nebo kantor a může se i opakovat, vložený verš ovšem zpívá liturgická schola nebo kantor. Příslušné verše se berou buď z lekcionáře, nebo Graduale.

Sekvence, která je kromě dní Zmrtvýchvstání Páně a Seslání Ducha Svatého nezávazná, se zpívá před Aleluja.

Jako zpěv před evangeliem se může zpívat buď text uvedený pro jednotlivé dny anebo libovolný z textů vybraných pro příslušnou liturgickou dobu.

V době postní se před evangeliem zpívá pouze příslušný verš bez Aleluja. Může se však vkládat, místo Aleluja, zvolání Chvála tobě, Kriste, Králi věčné slávy.

Zhudebnění[editovat | editovat zdroj]

Zpěvy před evangeliem byly opublikovány nejprve v Jednotném kancionálu (1973). Na jejich kompozici se podíleli též kněží–hudebníci: František Holík, Antonín Láník, Karel Bříza, Josef Olejník.

Dnes jsou nejvíce rozšířené zhudebnění zpěvů před evangeliem, které vyšly jako přílohy časopisů Varhaník a Zpravodaj Musica sacra od autorů:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Všeobecné pokyny k Římskému misálu. m.liturgie.cz [online]. [cit. 2020-02-21]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CIKRLE, Karel – TŰRK, Willi. Direktář pro varhaníky. Brno, 2006. ISBN 80-239-7743-1.