Zachytávání videa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zachytávání videa (z anglického video capture) je konverze analogového či digitálního videosignálu a jeho převodu do lokálního úložiště nebo na externí obvody. Nejtypičtějším příkladem zachytávání videa je digitalizace televizního vysílání nebo VHS kazety, či nahrávání SDI signálu z digitální kamery na speciálně vybaveném počítači. K připojení zařízení pro zachytávání videa k počítačovému systému je možně použít USB[1], ExpressCard[2], PCI nebo PCI Express[3]. Signály mohou být produkovány DVD-přehrávačem, magnetofonem, videopřehrávačem, videokamerou apod.

Proces[editovat | editovat zdroj]

Proces zachytávání videa může provést konverzi videosignálu na digitální stream pomocí karty pro zachycení videa či analogového konvertoru integrovaného na grafické kartě. V tomto případě se používá termín "digitalizace".[4] V závislosti na zařízení může být výsledný video stream dopravován do vnějších obvodů prostřednictvím počítačové sběrnice (např. PCI/104 nebo PCIe) nebo komunikačním rozhraním, jako je USB, Ethernet nebo WiFi, nebo uložené v hromadné paměti v samotném zařízení. V závislosti na požadované kvalitě signálu a kapacitě zařízení na video může být video přenášeno prostřednictvím kompozitního, S-Video a komponentní spojení. Digitální signál se může přenášet po rozhraní IEEE 1394, SDI nebo HDMI. Jako kontejner pro výměnu a přenos video a zvukových dat v oblasti profesionální výroby a vysílání se uplatňuje formát MXF (od angl. Material eXchange Format), ovšem existuje možnost zápisu do kontejnerů AVI, MOV a dalších. Při zachytávání videa je preferováno nepracovat s jinými programy, které aktivně využívají potřebné zdroje počítače (procesor, diskový subsystém). Je důležité, že v ovladačích map digitalizace videa může být realizováno pouze převzetí prostřednictvím DirectShow – některé moderní karty mají právě takové ovladače. Protože nekomprimované video má velký datový tok (270 Mbit / s pro SDTV nebo až 2,970 Gbit / s pro HDTV), pro jeho zmenšení se aplikuje komprese pomocí videokodeku. Video lze během fáze snímání komprimovat, což zabírá méně místa a snižuje datový tok. V případě následného zpracovaní je hlavním cílem zachytávání videa přenos videa s maximální kvalitou, přičemž je vhodnější používat algoritmy komprese, ve kterých se aplikuje vnitro personální kódování bez mezi personálního kódování, což zjednodušuje přístup ke každému jednotlivému záběru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. What is a Universal Serial Bus (USB)? - Definition from Techopedia. Techopedia.com [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. USB.org - ExpressCard. web.archive.org [online]. 2014-06-25 [cit. 2021-04-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-06-25. 
  3. How PCI Express Works. HowStuffWorks [online]. 2005-08-17 [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HOSÁK, Ladislav. Co je to digitalizace. Knihovnicko-informační zpravodaj U Nás [online]. Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, 2017-03-16 [cit. 2021-04-15]. Roč. 27, čís. 1. Dostupné online. ISSN 0862-9366. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]