Zákon o dějinách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zákon o dějinách (francouzsky loi mémorielle) je zákon, ve kterém stát zaujímá oficiální stanovisko k historickým událostem či osobnostem. V extrémním případě takový zákon zakazuje vyjadřovat opačné stanovisko. Typickými představiteli jsou některé evropské zákony zakazující popírání holokaustu (ty byly použity[zdroj⁠?] světovou muslimskou komunitou k argumentaci pro zákaz karikatur Mohameda).

Československo, Slovensko a Česko přijaly ve své historii několik zákonů, které měly z různých důvodů a různým způsobem uctít významné osobnosti: Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika, Edvarda Beneše, Václava Havla a Andreje Hlinku. Zákon o zásluhách T. G. Masaryka přitom byl přijat ještě za života prvního československého prezidenta, zatímco ostatní zákony se týkaly již zesnulých osobností. Zákony věnované Štefánikovi existují dva, jeden československý z roku 1990 a jeden slovenský z roku 2000. Zákon o zásluhách Edvarda Beneše, obsahově navazující na zákon o Masarykovi, přijali čeští poslanci roku 2004 a na Hlinkovu počest existují dva slovenské zákony, z let 1939 a 2007.[1] Též úvodní ustanovení zákona o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (1993) se zabývají pouze hodnocením minulosti a neobsahují žádné právní normy (podle Viktora Knappa se ale vkládáním nenormativních částí právní předpisy znepřehledňují a vyvolávají se tím pochybnosti o právní závaznosti zbývající části zákona).[2]

Také ve Francii bylo vydáno několik zákonů o dějinách: o turecké genocidě Arménů za první světové války (2001), o prohlášení obchodu s otroky za zločin proti lidskosti (2001) nebo o vyjádření vděčnosti repatriantům ze severní Afriky (2005).[1] Někteří francouzští historici takové hodnocení minulosti kritizují jako politické zásahy do svobody bádání a vyučování.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TREPEŠ, Matěj. Pomník „Benešovým dekretům“? Socha Edvarda Beneše v Praze jako „místo paměti“. Praha, 2013 [cit. 2021-06-15]. 182 s. Diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin. Vedoucí práce Jan Randák. s. 16–18. Dostupné online.
  2. KNAPP, Viktor. Teorie práva. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 1995. ISBN 80-7179-028-1. S. 132. 
  3. VÁLKA, Josef. »Historik nerespektuje žádný zákaz, nezná žádná tabu«. Dějiny a současnost. 2006, roč. 28, čís. 4, s. 8. Dostupné online.