YaCy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
YaCy
Logo
VývojářMichael Christen
Aktuální verze1.924 (9. února 2021)
PlatformaJava Virtual Machine
Vyvíjeno vJava
Typ softwaruvyhledávač
LicenceGNU GPL 2.0 nebo vyšší
Webyacy.net
Některá data mohou pocházet z datové položky.

YaCy je svobodný P2P vyhledávač. Na rozdíl od jiných známých vyhledávačů, YaCy nefunguje prostřednictvím několika málo datacenter. Místo toho využívá Peer-to-peer komunikaci a sdílení dat, kde jsou disková úložiště jeho uživatelů používána k uchování dat o zaindexovaných webových stránkách a jiných dokumentech. V důsledku toho je velmi těžké cenzurovat nebo arbitrárně seřazovat výsledky vyhledávání jiných uživatelů[1] a stejně tak nebude vyhledávač poškozen v případě poruchy několika jeho serverů.[2]

Program je napsaný v programovaím jazyce Java. Je možné ho stáhnout ve formě tří souborů pro operační systémy Windows, GNU/Linux a Mac OS X.[3] Doporučená metoda pro používání vyhledávače je stáhnout program a spustit vlastní uzel. V roce 2022 bylo v globální síti vyhledávače YaCy zaindexováno více než 2,444 miliard dokumentů.[4]

YaCy síť používá DHT (Distribuovaná hašovací tabulka); tento systém používají také různé programy pro BitTorrent. Uzly s vypnutými omezeními diskového úložiště provozovaný na výkonném serveru může obsahovat velmi velký index jednoduše prostřednictvím přijímání informací z ostatních uzlů; přesto, čím více uzlů bude v síti aktivních, tím méně (poměrně) informací bude nutné ukládat na každém jednotlivém uzlu. Navíc, každý uzel může být používán k vyhledávání a uchovávání konkrétních webů ve vlastním indexu, který může být dále veřejně sdílen.

Doplňkové funkce[editovat | editovat zdroj]

  • YaCy poskytuje proxy server, prostřednictvím kterého je možné komunikovat s ostatními uzly v YaCy síti s použitím domén ve tvaru PEERNAME.yacy nebo PEERHASH.yacy. Na www.PEERNAME.yacy je možné najít webovou stránku, na share.PEERNAME.yacy je možné najít sdílené soubory a na PEERNAME.yacy je možné najít hlavní vyhledávací rozhraní YaCy.
  • Nezávisle na doméně .yacy, poskytuje YaCy prostor pro osobní stránku a sdílení souborů, na které je možné přistoupit přes aktuální IP adresu nebo dynamické DNS jméno uzlu i pro uživatele, kteří nepoužívají YaCy.
  • YaCy obsahuje integrovanou wiki a blog.
  • Obsahuje správce záložek, které mohou být veřejné i soukromé.
  • Poskytuje rozhraní pro OpenSearch.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků YaCy na německé Wikipedii a YaCy na esperantské Wikipedii.

  1. CLARK, Shaylin. Follow-Up: Gerloff Chimes in on YaCy. WebProNews [online]. 2011-11-29 [cit. 2011-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DIY search engine takes on Google. BBC News [online]. BBC, 2011-11-29 [cit. 2011-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Download - YaCy [online]. [cit. 2023-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Build your own search engine with YaCy. TechRadar [online]. Future US, 2022-05-25 [cit. 2024-01-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]