XLR konektor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
XLR3 konektor, vlevo samice a vpravo samec

XLR je rodina kruhových konektorů využívaná v profesionální hudební produkci a osvětlování. Konektory XLR existují v různých provedeních a má je ve svém výrobním sortimentu mnoho výrobců. Slangově jsou často zvány „cannon“ podle vynálezce Jamese H. Cannona.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Konektor XLR vznikl postupnou evolucí řady „X“ vyvíjenou společností Cannon (tvůrce konektorů D-sub, nyní ITT Inc.) v polovině dvacátého století. V roce 1950 byl původní kruhový design vybaven západkou, která zajišťovala pevné připojení, čímž vznikl konektor „XL“(X-Latch). Finální evoluce pak přišla v roce 1955, kdy byly samičí porty ukryty pod vrstvou neoprenu, a tak vznikl konektor XLR.[1]

Později adaptovali specifikace stanovené Cannonem i jiní výrobci, mezi nimi Switchcraft a Neutrik. Tyto společnosti konektory postupně zlepšovaly a vyvíjely nové varianty.[1]

V roce 1975 byla konstrukce a použití konektorů XLR pevně definována Mezinárodní elektrotechnickou komisí normou IEC 61076-2-103, a v roce 1992 standardem AES14 od spolku AES. [1][2]

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Konektory jsou většinou osazeny 3-7 piny[3], existují však i výjimky – například Neutrik nabízí až desítipinové konektory[4] a existují i pouze dvoupinové konektory pro nesymetrický signál.

XLR konektory jsou navrženy tak, aby při připojování navázal první kontakt stínící pin, a až poté piny se signálem.[1] Díky tomuto designu je možné připojovat a odpojovat kabely bez ruchů, které zachycuje například audio jack.

Svou robustností a spolehlivostí předčí jiné konektory, například RJ-45, a tak jsou jasnou volbou u dočasných instalací a v živé produkci.

Pro větší flexibilitu jsou často XLR porty (např. na zvukových kartách) kombinovány s 1/4'' audio jackem.

XLR3/TRS porty na Zoom H5 rekordéru

Použití[editovat | editovat zdroj]

XLR3[editovat | editovat zdroj]

Třípinový konektor XLR3 je standardem pro profesionální zvuková spojení, a to především při symetrickém vedení signálu. Je rovněž hojně využíván při zapojování světelných okruhů ovládaných standardem DMX512, avšak toto využití je nesprávné a může způsobit poškození světel či nesprávné fungování protokolu.[5]

Využití pinů XLR3 při symetrickém vedení signálu[editovat | editovat zdroj]

(podle standardu AES14, tzv. "pin-2-hot")

Pin Funkce
1 Zem (stínění)
2 Normální polarita signálu („hot“)
3 Invertovaná polarita signálu („cold“)

XLR5[editovat | editovat zdroj]

Pro správné použití DMX512 se využívá pětipinový konektor XLR5, který navíc přidává sekundární datový okruh.[5] XLR s pěti piny se také používá pro symetrické vedení stereo signálu (levý-hot, levý-cold, pravý-hot, pravý-cold a stínění).

Porty XLR5

Ostatní velikosti portů (XLR4, XLR6, XLR7) jsou využívány pro připojení většího množství kanálů, například připojení stereo headsetu s mikrofonem pomocí XLR4 (levý a pravý kanál, mono mikrofon a stínění).

Konektory XLR jsou ideální pro použití u kondenzátorových mikrofonů, neboť jsou schopné přenášet fantomové napájení nezbytné pro jejich funkci. Kvůli technickým limitacím však nejsou vhodné pro použití s vyšším proudem, a tak jsou v těchto aplikacích nahrazovány konektory powerCON a speakON. Přesto jsou XLR někdy využívány k přenosu malého množství stejnosměrného proudu, například pro nabíjení elektrokol.

XLR je standardním konektorem pro přenos digitálního zvuku pomocí standardu AES3.[6]

Dle standardu AES14 musí být vedení zapojeno vždy tak, aby byl výstup signálu na samčím konektoru.[7] To však platí pouze pro přenos audio signálu – při použití XLR pro napájení jsou pohlaví konektorů obrácena, aby se eliminovalo riziko kontaktu s odhalenými vodiči.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d RAYBURN, Ray A. A brief history of the XLR connector. www.casa.co.nz [online]. 2013-07-04 [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  2. AES standard for professional audio equipment - Application of connectors, part 1, XLR-type polarity and gender [online]. Audio Engineering Society, 1992 [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  3. Circular connectors - Detail specification for a range of multipole connectors (type 'XLR') [online]. International Electrotechnical Commission, 2004-03-08 [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  4. NC10MXX-14-B [online]. Neutrik [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  5. a b DMX512 FAQ [online]. USITT [cit. 2022-11-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-16. 
  6. Specification of the digital audio interface (The AES/EBU interface) [online]. European Broadcasting Union, 2004 [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 
  7. AES Standard » AES14-1992 (s2014): AES standard for professional audio equipment - Application of connectors, part 1, XLR-type polarity and gender. www.aes.org [online]. [cit. 2022-11-26]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]