MikroTik RouterOS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Winbox)
Příkazový řádek RouterOS v okně grafického rozhraní aplikace vzdáleného přístupu WinBox

MikroTik RouterOS je routerový operační systém založený na Linuxu, vhodný zejména pro bezdrátové spoje a jako bezpečný HW firewall popřípadě router se snadnou GUI konfigurací. Komunikace s tímto OS se v současnosti provádí zejména přes GUI Winbox, SSH, Telnet, sériovou konzoli, API, mobilní aplikace, Mac-Telnet (specifický protokol komunikující po 2. síťové vrstvě na správu OS bez zavedení IP adres). Dnes je tento OS zejména uplatňován u kvalitních bezdrátových spojů 802.11a, 802.11b/g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax, 802.11ad. Systém pracuje plně s podporou IPv4 a IPv6 protokolu.

Winbox[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o propracované GUI, jehož prostřednictvím lze spravovat většinu prvků v systému MikroTik RouterOS. Aplikace je dostupná pouze pro operační systém Windows, pod jinými systémy jako je macOS nebo Linux výrobce podporuje spouštění pod emulačním nástrojem Wine.

Forma distribuce[editovat | editovat zdroj]

Tento routerový operační systém je koncipován pro platformy: i386, mips, powerpc, arm, arm64 a je distribuován v podobě instalačních balíčků NPK pro embedded řešení, v podobě předinstalovaného systému na RouterBOARDu či v podobě klasického ISO souboru jako obrazu CD k vypálení.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vývoj MikroTik RouterOS sahá do roku 1995 kdy společnost MikroTik začala svou činnost vývojem a prodejem bezdrátových systémů zejména pro ISP. Původně byl tento OS vyvíjen v Lotyšsku pro dřívější Sovětský svaz. Následné zkušenosti s PC přivedly vývojáře k vybudování routovacího software MikroTik v2 PC, který přinesl výraznou stabilitu, ovladatelnost a flexibilitu pro všechny typy komunikačních periférií a kompatibilitu routovacích systémů založených na standardu PC.

Od roku 2022 vyšla vydána Router OS stabilní verzí 7, která mimo jiné podporuje použití certifikátu společnosti Let's Encrypt.

Praktické použití[editovat | editovat zdroj]

Příklad nastavení[editovat | editovat zdroj]

Následující příklad demonstruje základní nastavení routeru - překlad adres NAT z vnitřní sítě 192.168.1.0/24 na fiktivní veřejnou adresu 1.2.3.5.

/ip address add address=192.168.1.1/24 interface=ether1
/ip address add address=1.2.3.5/25 interface=ether2
/ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=1.2.3.6
/ip firewall nat add chain=src-nat action=masquerade out-interface=ether2

Jak se naučit s Router OS[editovat | editovat zdroj]

Pro práci s tímto systémem vám vždy nemusí stačit obecné znalosti o síti a jejích prvcích, proto je vhodné čerpat informace z webu výrobce, kde je k dispozici kvalitní a rozsáhlá dokumentace. Vzhledem k rozsáhlosti Router OS jsou pořádány odborná školení pod programem vzdělávání MikroTik Academy, zakončená certifikačními testy které jsou pod dohledem certifikovaných lektorů za předem stanovených specifických kritérií.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]