Willi Schlamm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willi Schlamm
Narození10. června 1904
Přemyšl
Úmrtí1. září 1978 (ve věku 74 let)
Salcburk
Povolánípublicista
Politická stranaKomunistická strana Rakouska
PříbuzníRusia Lampel (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

William S. (Willi) Schlamm (10. června 1904 Přemyšl1. září 1978 Salcburk) byl rakousko-americký novinář a publicista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Willi Schlamm se narodil do rodiny majetného židovského obchodníka v Přemyšlu, který byl tehdy součástí Rakousko-Uherska. Jeho sestrou byla pozdější izraelská spisovatelka Rusia Lampel. Už za svých gymnaziálních studií se zapojil do mládežnické komunistické organizace Komunistické strany Rakouska. Po dokončení střední školy se jako student státovědy stal redaktorem vídeňských komunistických novin Die Rote Fahne.

Exil v Praze[editovat | editovat zdroj]

V roce 1933 se stal Schlamm redaktorem německého politického časopisu Die Weltbühne, který byl od roku 1934 vydávaný v Praze pod jménem Neue Weltbühne. Z redakce tohoto časopisu ho ale vyštval Hermann Budzilawski. Během svého pražského exilu navázal Schlamm blízký vztah s Milenou Jesenskou. Byla to právě Jesenská, která pomohla v roce 1938 opustit Československo a emigrovat do USA. Známým se stal jeho nekrolog k úmrtí Karla Čapka, který vyšel v lednu 1939 v časopise Přítomnost a píše zde, že „Karel Čapek zemřel, protože jeho srdce neuneslo temnoty roku 1938. Zemřel nešťastnou láskou ke své vlasti, k myšlenkovému světu svého učitele Masaryka, k ideji humanistické Evropy.“[1]

Exil v USA a návrat do Rakouska[editovat | editovat zdroj]

Za války přispíval Schlamm do amerických časopisů Time a Life. V té době se také začal postupně vzdalovat svým původně zastávaným levicovým názorům a stal se konzervativcem. William Schlamm také přesvědčil Williama F. Buckleyho k založení konzervativního časopisu National Review, kde se stal hlavním redaktorem, nicméně později jej Buckley z redakce vyhodil.[2] Poté se stal redaktorem časopisu American Opinion, vydávaného organizací John Birch Society. V roce 1972 se vrátil do Rakouska, kde vydával časopis Zeitbühne. Zemřel v roce 1978 v Salcburku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úmrtí Karla Čapka [online]. Fronta.cz. Dostupné online. 
  2. REGNERY SIMON AND SCHUSTER, 2008 ISBN 1-4165-2288-3, Alfred S. Upstream: the ascendance of American conservatism. New York, NY: [s.n.], 2008. ISBN 1-4165-2288-3. S. 63–64.