Willem van de Velde mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Willem van de Velde ml.
Narození18. prosince 1633
Leiden
Úmrtí6. dubna 1707 (ve věku 73 let)
Greenwich
Místo pohřbeníSt James’s Church, Piccadilly
Povolánímalíř a kreslíř
RodičeWillem van de Velde
PříbuzníAdriaen van de Velde[1] (sourozenec)
Významná dílaShips on a Calm Sea
Ships in the Roads
Ships in a calm
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Willem van de Velde mladší (prosinec 1633 – 6. dubna 1707) byl nizozemský malíř, syn Willema van de Velde staršího, stejně jako jeho otec se specializující na mariny. Jeho bratr Adriaen van de Velde byl také umělec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Willem van de Velde byl pokřtěn 18. prosince 1633 v Leidenu. Učil se od svého otce a poté Simona de Vliegera, tehdy známého malíře marin. Sám byl známý již v době, kdy odešel Londýna.[2] Byl také ovlivněn dílem nizozemského umělce Jana van de Cappelle, který vynikal v malování zatažené oblohy, přičemž mraky se často odrážely v klidných vodách. Van de Velde mladší spolupracoval se svým otcem, zkušeným kreslířem, který připravoval studie bitev, událostí a moře, zatímco syn maloval obrazy. Otce a syna vyhnali z Nizozemska politické a ekonomické následky války s Francouzi, a roku 1673 se přestěhovali do Anglie.[3] Zde byli angažováni Karlem II. s platem 100 liber. Sponzoroval je také vévoda z Yorku a různí šlechtici.[2]

Willem van de Velde mladší zemřel 6. dubna 1707 v Londýně[2] a byl pohřben v kostele sv. Jakuba v Piccadilly. V kostele je i pamětní deska věnovaná jemu a jeho otci.

Pamětní deska Willema van de Veldeho staršího a mladšího v kostele sv. Jakuba na Piccadilly

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Holandské lodě v klidném moři, cca 1665, Rijksmuseum Amsterdam [4]

Většina z nejlepších děl Van de Veldeho jsou pohledy z pobřeží Holandska s nizozemskými loděmi. Jeho nejlepší díla jsou delikátní, temperamentní, dopracovaná a korektně zobrazují plavidla a jejich vybavení. Četné lidské postavy jsou přesvědčivé a umělec je úspěšný v malbě moře, ať už v klidu nebo při bouři.[2] Lodě jsou zobrazovány s téměř fotografickou přesností a jsou nejpřesnějšími dostupnými ilustracemi vzhledu lodí v 17. století.

Významné sbírky obrazů a kreseb Van de Veldeho jsou uloženy v Londýně v Národní galerii,[5] Národním námořním muzeu[6] a ve Wallaceově sbírce;[7] dále v Rijksmuseu[8] v Amsterdamu a v Národní galerii[9] ve Washingtonu.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Willem van de Velde the Younger na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jeroen Giltaij, Jan Kelch (Hrsg.): Herren der Meere, Meister der Kunst. Das holländische Seebild im 17. Jahrhundert. Berlin, Rotterdam 1996, ISBN 90-6918-174-6.
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Vandevelde, William". Encyclopædia Britannica. 27 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 887.
  • Margareta Russell: Willem van de Velde de Jonge. Het IJ voor Amsterdam met de Gouden Leeuw (Palet Serie 2). Bloemendaal 1992, ISBN 90-230-0768-9.
  • M. S. Robinson: Van de Velde Drawings. A catalogue of Drawings in the National Maritime Museum [Greenwich] made by the elder and the younger Willem van de Velde, Cambridge 1958.
  • M. S. Robinson: The Willem van de Velde Drawings in the Boymans-van Beunigen Museum Rotterdam, 3 Bände, Rotterdam 1979.
  • M. S. Robinson: Van de Velde Drawings in the National Maritime Museum, 2 Bände, Greenwich 1973–1974.
  • H. P. Baard: Willem van de Velde de oude, Willem van de Velde de jonge, Amsterdam 1942.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]