Wikipedistka:Soukupka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
foto na obalu knihy
fotografie Anny Marie Sacher (z roku 1908)

Anna Sacher a její hotel (Anna Sacher und ihr Hotel. Im Wien der Jahrhundertwende) je román od rakouské autorky Monika Czernin (*1965 Klagenfurt), která se ve svých dílech zaměřuje na děje, kde je středem vyprávění silná osobnost. Postupně se zaměřovala na osobnosti s výraznou charakterovou stránkou (Marie Therezie, Atatürk, Pablo Picasso, Anna Sacher). Je podepsána i na mnoha dokumentech a filmech jako režisérka a spoluautorka.

Stručné shrnutí děje[editovat | editovat zdroj]

Román popisuje společenskou, kulturní i politickou atmosféru na přelomu 19. a 20. století Rakouska-Uherska i střední Evropy v kulisách vídeňského hotelu Sacher a jeho návštěvníků.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé kapitoly mají vždy nosnou osobnost, která ovlivňovala v daném době politické názory, módu, kulturu, národnostní a sociální politiku. Je to propojení literární invence a skutečných ověřených skutečností z dochovaných dokumentů.

Častými a významnými hosty hotelu Sacher byl korunní princ Rudolf, Pavlína Metternichová, srbský král Michal, Gustavf Klimt a mnoho dalších známých osobností dané doby. Byla to éra velkých změn v celé společnosti, stavebních akcí v centru Vídně, ale současně blížícího se konce Rakouska-Uherska. Hotel Sacher, vedený ambiciózní majitelkou Annou Sacher, byl centrum potkávání se veličin bez ohledu na národnost, politické smýšlení, ale především s vyšším životním standardem. V návštěvnících hotelu přetrvával dlouhotrvající pocit bezpečí, kdy válečné konflikty jako by se jejich společnosti i Vídni nedotýkaly. Postupně docházelo k nerovnováze ve společnosti, a to je vždy přezvěst krize. Představa, že není nutné vkládat finanční zdroje do zbrojního průmyslu, způsobila pak strašné rozčarování a obrovské ztráty na životech i majetku.Byl to konec jedné epochy a nástup katastrofální světové války.

Konec hotelu Sacher se blížil s počátkem světové revoluce, byl silně zadlužen a přesto se Anna Sacher snažila s pomocí dřívějších kontaktů držet původní úroveň. Nakonec byla zbavena svéprávnosti pro vedení hotelu. Jak skončil hotel, tak skončila i významná epocha světových dějin.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CZERNIN, Monika. Annna Sacher a její hotel. 1. vyd. Brno: Moravská Bastei MOBA, 2017. 341 s. ISBN 978-80243-7660-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]