Diskuse s wikipedistou:Petr Kovář

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj, prosím Tě, pojď vyjádřit svůj názor v hlasování o pravopisu na Wikipedie:Hlasování o pravopisu. Tvůj názor je důležitý. Díky. Miraceti 21:29, 11. 1. 2005 (UTC)

Socialismus, Nacismus, Ideologie[editovat zdroj]

Takže jsem se po Vašich připomínkách pokusil provést patřičné úpravy. Pokud si myslíte, že by to mělo vypadat ještě jinak, je to na Vás.

S úctou Godfrey 21:12, 19. 2. 2005 (UTC)

Provedené změny jsou kompromisní, souhlasím s nimi. Jsem rád, že jsme se dokázali dohodnout.
--Petr Kovář 21:21, 19. 2. 2005 (UTC)

Rád bych se vás zeptal, je N.Macchiavelli totožný s M.Macchiavellim v Historickém přehledu, který jsem doplnil dle Stručného politologického slovníku, nebo autoři slovníku zaměnili písmena M za N? --Honza 06:23, 25. 2. 2005 (UTC)

A není náhodou v češtině přeloženo jméno Niccolo na Mikuláš? --Luděk 06:27, 25. 2. 2005 (UTC)

Tak tak, žádný další významný Machiavelli nebyl. --Petr Kovář 16:46, 27. 2. 2005 (UTC)

dotaz na identitu Machiavelliho a J.Brodina[editovat zdroj]

Že by tedy Mikuláš Machiavelli?
ostatní jsem našel na anglické wikipedii - zbývá tedy přeložit a interwiki,
NENAŠEL jsem ale ani na italské ani jinde J.Brodina (Brodinů je celá řada),
že by zase nějaká přesmyčka při překládání do čaštiny? (autoři Stručného
politologického slovníku jsou SLováci).

--Honza 06:39, 25. 2. 2005 (UTC)

Kapitolku "Historický přehled výzkumu politologie" ještě doplním a trochu přepracuji. Jestli onen J. Brodin v roce 1576 použil pojem "science politique", to vyloučit nemohu. Ale já žádného Brodina neznám, bohužel. Dovolím si tvrdit, že pro vznik politologie neměl zásadnější význam. V mně známé literatuře se o něm nikde nepíše. Proto si nejsem úplně jist, zda by měl být v článku zmiňován, když ho (zatím) nejsme schopni identifikovat. --Petr Kovář 16:46, 27. 2. 2005 (UTC)

Dodatek: ve jméně je překlep, správně má být Jean Bodin (1530-1596), francouzský právník, teorie suverenity. Zmíním ho v upravené podobě článku Politologie, kterou připravuji. --Petr Kovář 18:07, 27. 2. 2005 (UTC)

Pokud nikdo nic nenamítne, prohlásím asi tak v 17:00 naši verzi Quarta za hotovou. Existují zde sice ještě dva články, které formálně potřebují, aby se na ně někdo podíval, ale nemyslím si, že by to bylo překážkou. --RuM 14:28, 15. 3. 2005 (UTC)

Panovníci[editovat zdroj]

Chtěl jsem se zeptat - v kategorii Starověká Persie jsem vytvořil biografie králů Dareia I., Dareia II., Gaumáty a Šápúra I. Ty by asi také patřily do kategorie Panovníci - nebo je v tom nějaký jiný systém? --Jirka O. 16:30, 18. 3. 2005 (UTC)

Úplně ideálním řešením by bylo vytvořit kategorii "Perští (velko)králové" (či podobně), a tuto (pod)kategorii přidat do kategorie Panovníci, Starověká Persie, popřípadě další (a u perských velkokrálů následně odstranit kategorii Starověká Persie). Ovšem (zatím) je na české Wikipedii zvykem dávat panovníky do dvou základních kategorií (oblast, ve které vládli, a samotná kategorie Panovníci), výjimkou jsou snad jen Hlavy českého státu. --Petr Kovář 15:34, 18. 3. 2005 (UTC)
Zatím máme těch korunovaných hlav tak torzovitě, že to příliš nebolí, ale kdybychom je už teď při vytváření dávali rovnou do "panovnické škatulky" pro tu či onu zemi, ušetříme si pak práci při doplňování kategorií. Jen bych navrhoval nejmenovat to Králové Země téaté, ale obecněji Panovníci Země téaté, ať se tam vejde vše (kupříkladu panovníci v Bavorsku - vévodové, kurfiřri, králové; jak se tituly postupně měnily). Jinak, proč vlastně u osobností nedáváme taky kategorie typu Narození 1234, Úmrtí 1234, jako mají na en:? Miaow Miaow 15:45, 18. 3. 2005 (UTC)
Také si myslím, že kategorie úmrtí tehdyatehdy je výborné řešení. Vrba 15:56, 18. 3. 2005 (UTC)

odkazy na stejné heslo v cizojazyčné verzi Wikipedie[editovat zdroj]

Vážený kolego, díky za upozornění, ale mám tu dotaz, zjistil jsem, že v článku o Německé demokratické republice nejsou vloženy odkazy na stejné heslo v anglické, farancouzské a dalších verzích Wikipedie. Tak jsem se koukl do německé Wikipedie, a tam dotčené heslo bylo! Dokonce zde byly odkazy na stejné heslo v různých jazycích. Bohužel německá verze hesla je zamčená vůči úpravám, a tak se mi tam nepodařilo vložit odkaz na českou verzi. V angliceké verzi mi to zase nechce vzít českou diakritiku, zatímco například odlaz na slovinskou verzi se zde nachází a je zde dokonce se slovinskou diakritikou! Co mám dělat, abych mohl do Anglické Wikipedie vložit odkazy na českou verzi hesel? Byl bych vděčný i za rady po ICQ. Moje ICQ číslo je: 337-202-768. S pozdravem Kirk

Vitam zpet[editovat zdroj]

Zdravim a vitam zpet, alespon doufam. Vrba 22:41, 31. 1. 2006 (UTC)

Děkuji za přivítání. Musím se teď trochu rozkoukat, abych se dostatečně obeznámil s novými problémy zdejší komunity. Za ten rok se ledy příliš nehnuly... --Petr Kovář 23:02, 31. 1. 2006 (UTC)

Zásahy v hesle Anarchismus[editovat zdroj]

Dovolil jsem si pozměnit některé vaše zásahy do hesla Anarchismus a některé věci formulovat... no, prostě jinak. Zejména pak roli anarchistů ve španělské občanské válce. Doufám, že je to formulované dostatečně neutrálně. Důvody které jsem ke svým zásahům měl jsem rozvedl na stránce Diskuse:Anarchismus, včetně zdrojů, ze kterých jsem čerpal. To heslo se asi časem beztak rozpadne do několika detailněji zpracovaných hesel, stejně jako v anglické verzi. Jinak pokud jsem se spletl, a přisuzuju vám některé editační zásahy, které provedl někdo jiný, tak se omlouvám. Nesleduji to každý den. --Xchaos 20:08, 17. 3. 2006 (UTC)

P.S. dokonce i výklad v češtině pod heslem Španělská občanská válka značně zpochybňuje vaše editační zásahy - jakkoliv si nejsem na 100% jist, zda je máte na svědomí skutečně vy - ten diff je v tomhle případě dost nepřehledný... --Xchaos 20:47, 17. 3. 2006 (UTC)

Dobrý den. jsem katolička - a text uveřejněný v článku Československá církev husitská - tedy odxtavec vůči,kterému jste měl takové výhrady považuji za stěžejní - je přece důležité vědět jaké svátosti ta daná církev uznáváí, z čeho si myslí¨,že vychází a pod. zaveď te třeba jinou šablonu nevhodná stylistika,ale nezaujatý úhel pohledu těžko....Děkuji,že šablonu odstraníte.--Johy 19:12, 11. 6. 2006 (UTC)

Dobrý večer. Pokud se Vám zdá umístění šablony NPOV v daném článku nevhodné, můžete ji samozřejmě sama odstranit, nebudu ji tam vracet. Nicméně bych Vás v takovém případě poprosil, abyste tuto šablonu nahradila za některou jinou, která bude upozorňovat na problematickou část článku. V této části, kterou jsem se kvůli nedostatku času a pramenů (zatím) nepokusil upravit, se kromě skutečností, které do článku rozhodně patří (tedy Vámi zmíněná věrouka,) vyskytují některé formulace nevyhovující pravidlu Wikipedie:NPOV (viz odkazovaný článek), např.: „Z církevní tradice přijímá to, co je s Písmem svatým ve shodě.“ Mým záměrem tedy nebylo užitečné informace vyloučit, ale upozornit na nutnost podat je z nezaujatého úhlu pohledu. --Petr Kovář 20:15, 11. 6. 2006 (UTC)
Bohužel nejsem sam zběhlá v používání šablon a jejich odstranění- tato formulace je však v pořádku - katolická církev se skutečně od ostatních liší v tom,že přijímá kromě autority Písma svatého i autoritu magisterského učení - pro laiky a neznabohy je tudíž tato formulace jasná - jedinou autoritou co mají se všemi společný je písmo...písmo je skutečně z církevní tradice...myslím si,že nejde o NPOV,ale jen o stylistiku - samozřejmě se může mýlit.--Johy 18:00, 12. 6. 2006 (UTC)

Z nedostatku jiné vhodné šablony jsem dal upravit k citační části článku - považuji za nutné, aby byly u citací uvedeni autoři i s informacemi o publikování textu. Cinik 20:04, 20. 7. 2006 (UTC)

Země Moravskoslezská[editovat zdroj]

Zdravím, kolego. Hele, vím, že jste tam ten odstavec připsal už před delší dobou, nicméně dá se vůbec před rokem 1850 hovořit o nějaké zemi Moravskoslezské? Docela o tom pochybuju. Pokud narážíte na tzv. Moravskoslezské zemské gubernium, tak to rozhodně nebyl zdaleka tak jednolitý celek jako byla pozdější země Moravskoslezská. Pokud vím, tak Morava i Slezsko měly i v tomto období své vlastní zemské sněmy jakož i další instituce. S pozdravem kolega --Kirk 21:41, 15. 1. 2007 (UTC)

Ekoanarchismus[editovat zdroj]

Nemel by nekdo chut napsat pahylek o ekoanarchismu ci zelenem anarchismu? Ja na to nestacim. Diky predem!V.B. 01:23, 22. 5. 2007 (UTC)

Osmanská říše[editovat zdroj]

Napadlo mě, jestli byste nebyl ochoten spolupracovat na rozšíření článku Osmanská říše. Rád bych nějakým způsobem skloubil naše postupy, aby byl výsledný článek celistvější a celkově srozumitelnější. Těším se na případnou pomoc či spolupráci. --Mozzan 12:49, 21. 2. 2008 (UTC)