Wikipedista:Zirland/Potravinářské inspekce v hypermarketech v Česku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká zemědělská a potravinářská inspekce v září a říjnu 2005 odhalila závažné případy porušování hygienických a zdravotních předpisů v několika hypermarketech.

21. září 2005[editovat | editovat zdroj]

Při opakovaných kontrolách byly nalezeny na prodejní ploše, ve skladech i přímo v regálech stopy přítomnosti hlodavců (trus, rozkousané obaly a potraviny). Rovněž byly nalezeny živé a mrtvé myši. ČZPI okamžitě zakázala prodej potravin v této prodejně z důvodu ohrožení zdraví zákazníků.

ČZPI již dříve vyzvala společnost Ahold, která síť prodejen provozuje, aby nedostatky odstranila. K nápravě však nedošlo. Prodejna je postavena v blízkosti pole, odkud patrně myši pocházejí. V prodejně se prý deratizace provádí i několikrát týdně.

Se společností Ahold bude zahájeno správní řízení. Inspekce jí uloží pokutu ve výši několika set tisíc korun. Prodejna bude zavřená, dokud se závady neodstraní.

23. září 2005[editovat | editovat zdroj]

Prošlé potraviny – salámy, sýry – byly shromažďovány a následně po „renovaci“ vráceny do prodeje jako čerstvé. Zákazník se tak například nedozvěděl, že salám, který koupil, už dříve zplesnivěl. Vozily se sem i prošlé výrobky z jiných prodejen řetězce Julius Meinl.

Pracovnice tak například v „kafilérii“, jak se mezi zaměstnanci chladírně přezdívalo, omývaly potraviny v octu a natíraly je olejem. Plesnivá místa byla okrájena. Kromě vysoké pokuty podala inspekce i trestní oznámení pro podezření z trestného činu prodeje potravin ohrožující zdraví spotřebitele a vydírání. Obchod stále prodává.

Podle Krajské hygienické stanice mohou takové potraviny způsobit vážné zdravotní problémy. Plesnivěním vznikají toxiny, které mohou poškozovat játra, ledviny a krvetvorbu. Rovněž napomáhají vzniku karcinomů.

Společnost Julius Meinl na českém trhu končí a její obchodní řetězec přechází pod Ahold ČR a prodejny budou začleněny do sítě Albert. Podle mluvčí společnosti Ahold by tento problém neměl mít vliv na prodej obchodní sítě.

29. září 2005[editovat | editovat zdroj]

  • Hypernova, Čestlice
  • Manipulace s dobou trvanlivosti

Inspekce odhalila klamání spotřebitele manipulací s datem trvanlivosti výrobků, nebo u některých výrobků tento údaj chyběl. Na řadě balených masných výrobcích byly stopy po stržené původní etiketě nebo po smazaném původním údaji o trvanlivosti výrobků a dolepené nové samolepce, na které byla trvanlivost prodloužena až o 4 měsíce.


Při opakované kontrole inspektoři objevili dva druhy paštik, které byly označeny datem minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost do:“). Takové výrobky přitom musejí být označeny přísnějším údajem o době použitelnosti („Spotřebujte do:“).

Na rozdíl od minimální trvanlivosti, kdy je možné potraviny za určitých podmínek i po jejím uplynutí dále prodávat, se výrobky s prošlou dobou použitelnosti musejí ihned vyřadit z prodeje. Kvůli stejnému nedostatku inspekce už jednou provozovně uložila opatření k nápravě, firma to však nerespektovala.


7. října 2005[editovat | editovat zdroj]

V souvislosti s inspekcí 23. září bylo vedoucí prodejny Julius Meinl v Českých Budějovicích sděleno obvinění z ohrožení zdraví zákazníků.

Konkrétně se jedná o trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými potřebami (§ 193, § 194).