Wikipedista:Vinice/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Občanské sdružení Ledovec je nestátní a neziskovou organizací a součástí sociálních služeb města Plzně. Byla zaregistrována 22. 1. 2001. Zakladatelem a ředitelem je pan Mgr. Mgr. Martin Fojtíček.[1] Hlavní náplní sdružení je vracet lidi s duševním onemocněním a mentálním handicapem do běžného života.[2] Sídlem se stala bývalá fara v Ledcích u Plzně, kde je prostor pro volnočasové aktivity, vzdělávací kurzy a terapeutické dílny. Zde se ručně přede, šijí oděvy, vyrábí šperky z ovčí vlny, ozdobné svíčky a provozují další rukodělné činnosti. Duševně nemocní se tímto způsobem zdokonalují v motorice a práce jim pomáhá zvyšovat sebevědomí. Tyto výrobky z chráněných dílen jsou nabízeny k prodeji v krámku v Tovární ulici 3 v Plzni.[3]

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Ledovec dále provozuje denní stacionář, chráněné bydlení, poradenské centrum, krizovou linku, poskytuje sociální služby a rehabilitace a umožňuje dostudovat mladým lidem, kteří duševně onemocní.[4] Podobné projekty existují v několika dalších zemích západní Evropy a v USA, Ledovec jako první u nás, je uvedl do praxe. Výčet aktivit Ledovce nekončí, aktivně podporuje zaměstnávání lidí s různým postižením.[5] Pořádá společenské, kulturní a řemeslné akce, výstavy, Dny Světlé, jízdu zvláštního parního vlaku z Plzně do Dobřan a také organizoval 1. českou mezinárodní konferenci o Recovery ( zotavení - způsob, jak žít plnohodnotný život navzdory duševní nemoci). Že lze stále vymýšlet nové přístupy a nápady, dokázal Ledovec na výstavě k 15. výročí svého vzniku, kde instaloval psychobudku, ve které měli návštěvníci možnost zakusit pocity duševně nemocného člověka.[6] Ke stejné příležitosti založil Pomocnou školu, pro ty z nás, kteří chceme pomáhat ještě více a lépe. Specialitou Ledovce se stal Cirkus Paciento, šířící dobrou náladu v psychiatrických léčebnách, nejen v Dobřanech, ale také v Písku, Kroměříži, Praze - Bohnicích a dalších.[7] Jeho předností je, že se věnuje všem věkovým skupinám.[8] V létě 2017 otevřel Ledovec v prostorách Frišovy vily v Plzni clubhaus, kterému říká CHRC. Je to vlastně příjemná kavárna ve které se můžete setkat s přáteli a věnovat svým zálibám. Výběr a nabídka je široká, od šachového kroužku, deskových her, k malování, zpívání, až po sportovní aktivity.[9]

Budoucí plány[editovat | editovat zdroj]

Ledovec je respektovaná a důležitá organizace, v pomoci lidem, kteří duševně onemocní.[10] Její plány do budoucna jsou velkorysé a nevyčerpatelné. Mlýn v Ledcích, který si pronajal v roce 2015 a opravuje v rámci pracovních aktivit svých klientů, má v úmyslu zpřístupnit jako technickou památku a turistický cíl pro širokou veřejnost. K nejbližším úkolům Ledovce patří založení Centra duševního zdraví - psychiatrická záchranka Plzeň.[11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

www.ledovec.cz

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 09, TOP. Mgr. et Mgr. Martin Fojtíček. TOP 09. Dostupné online [cit. 2018-05-22]. 
  2. Občanské sdružení Ledovec pomáhá lidem s handicapem už deset let. Plzeň. 2011-01-24. Dostupné online [cit. 2018-05-09]. 
  3. krámek s výrobky chráněných dílen | Sdružení občanů Exodus. exodus.cz [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  4. PŘÍHODA, All: Honza. podporovane vzdelavani. www.normalnestuduju.cz [online]. [cit. 2018-05-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Nezisková organizace Ledovec 15 let pomáhá lidem s duševní nemocí. Zdravotnický deník. 2016-01-24. Dostupné online [cit. 2018-05-22]. 
  6. TÝDENÍK, Katolický. Sdružení Ledovec ukazuje, jak žijí psychicky nemocní - Katolický týdeník. www.katyd.cz [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  7. Občanské sdružení Ledovec získá dar na podporu projektu Cirkus Paciento. iROZHLAS. Dostupné online [cit. 2018-05-22]. 
  8. LEDOVECOS. Cirkus Paciento. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  9. Ledovec. www.ledovec.cz [online]. [cit. 2018-05-09]. Dostupné online. 
  10. PROGLAS. Studio Hroznata. PROGLAS [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  11. KORELUS, Pavel. Ledovec chystá Centrum duševního zdraví. Plzeňský deník. 2017-03-09. Dostupné online [cit. 2018-05-22].