Wikipedista:Věra Smolová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lidmila Kateřina z Újezda[1] na Březnici († 12. listopad 1670, Praha), Manželka Přibíka Jeníška z Újezda.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rok jejího narození není znám. Byla dcerou Jiřího z Talmberka († 1622), který byl od roku 1618 nejvyšším komorníkem Království českého. Zúčastnil se stavovského povstání a přísnému trestu unikl díky přímluvě svého vlivného syna a Lidmilina bratra Bedřicha z Talmberka.  Sňatek s Přibíkem Jeníškem z se konal asi v roce 1623, protože 9. října toho roku Přibík zapsal své manželce Lidmile Kateřině věno 17500 kop míšeňských a nadto ještě 17500 kop míš. na svrčoveckém statku.

Roku 1642 Přibík Jeníšek jako majitel kolatury přenesl na rektora březnické koleje podací právo bubovické fary s kostelem sv. Václava. K tehdejší výroční slavnosti kostela byla v pražské jezuitské tiskárně vydána Koruna panská knížecí svatá, křesťanská, mučedlnická svatého Václava od bubovického faráře, jezuity Tomáše Ignáce Placaliuse, dedikovaná 28. září Přibíkovi Jeníškovi. Už 16. září však dedikoval týž autor Jeníškově manželce Lidmile Kateřině z Talmberka svůj Život svaté Lidmily, kněžny české, vytištěný tamtéž.

Lidmila Kateřina Jeníšková zemřela 12. listopadu 1670 v Praze a je pohřbena v kostele sv. Salvátora.[2]

Lidmila Kateřina z Talmberka s manželem Přibíkem Jeníškem

Zakladatelská činnost[editovat | editovat zdroj]

Lidmila Kateřina roku 1659 založila při jezuitské koleji kněžský seminář a latinskou školu s nadací v celkové výši 9 000 zl. Další peníze pro březnickou kolej se do roku 1670 na její přímluvu shromáždily od Jeníškových příbuzných Libštejnských z Kolowrat a dokonce i od několika březnických měšťanů. V témže roce byla vydána zvláštní fundační listina pro chudé březnické chlapce, kteří mohli bydlet a stravovat se v semináři, dokud nevychodili latinskou školu. Pokud by se nenašlo dost nadaných chlapců v Březnici, měl rektor koleje právo vzít do školy také hochy z vesnic na panství, ale jen pokud byli „českého národa a jazyka“. V prvním roce otevření semináře v něm bydlelo 19 chlapců. Kateřina Lidmila Jeníšková se v roce 1660 se rozhodla financovat stavbu Březnické kaple na Svaté Hoře. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Přibík Jeníšek z Újezda, pobělohorský úředník - Bibliografie české a slovenské historiografie - souborný katalog. hucentral.kpsys.cz [online]. [cit. 2024-04-04]. Dostupné online. 
  2. Bohemikální erbovníky a heraldické památníky II. Památník pražského Nýdrláku; Památník Přibíka Jeníška z Újezda a na Březnici; Památník Hermana ze Salzy; Památník Jaroslava Lavína z Ottenfeldu. Archiv hl. města Prahy | Státní oblastní archiv v Plzni | Heraldická společnost v Praze. [s.l.]: [s.n.] 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]